'Schenk extra aandacht aan bestrijding Salmonella Infantis, ondermeer door vaccinatie'
De Vlaamse adviseur gaf een presentatie tijdens het webinar Gezonde conceptkuikens van Misset/Pluimveehouderij afgelopen maandagavond 9 november. „De aanwezigheid van Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium bij pluimvee nam de afgelopen jaren flink af. Maar Salmonella Infantis komt in Europa nog zeer veel voor”, zegt De Herdt.
Ook in de Nederlandse vleeskuikenhouderij vormt Salmonella een probleem. Het RIVM deed in 2018 onderzoek naar de aanwezigheid van Salmonella in de Nederlandse vleeskuikenhouderij. „Op 11 procent van de 198 onderzochte vleeskuikenbedrijven werd Salmonella vastgesteld. Op 10 bedrijven werd Salmonella Java vastgesteld, op 9 bedrijven Infantis en of 3 bedrijven overige Salmonella soorten. Salmonella Enteritidis en Typhimurium werden niet vastgesteld.”
Vaccinatie
„Salmonella vormt sinds halverwege jaren ’80 een probleem in de Europese pluimveehouderij. Sindsdien zijn er grote stappen gezet door het aantal besmettingen met Enteritidis en Typhimurium flink terug te dringen. Maar pluimveeproducten vormen nog altijd de belangrijkste bron van een infectie bij mensen. We moeten er als sector alles aan doen om het aantal salmonellabesmettingen bij pluimvee terug te dringen”, stelt de adviseur.
„Mensen kunnen ziek worden door het eten van Salmonellabesmette producten. Toen in de jaren ’80 voor het eerst in de Engels media verscheen dat mensen ziek konden worden van het eten van salmonellabesmette eieren nam de eierconsumptie in Engeland fors af. Het duurde jaren voordat de eierconsumptie weer op peil was”, stipt De Herdt aan. Samen met een goede hygiëne en bioveiligheid is vaccinatie volgens De Herdt een goede manier om het aantal Salmonella Infantis besmettingen terug te dringen.