Bewindvoerder GPS Nunspeet spreekt met meerdere partijen over overname
Vleeskuikenslachterij Gecombineerde Pluimvee Slachterijen (GPS) in Nunspeet staat sinds afgelopen vrijdag 30 oktober onder surseance van betaling. Advocaat Frans van Oss van OMVR advocaten uit Harderwijk (GD) is door de rechtbank aangesteld als bewindvoerder.
„Er zijn nu drie opties”, zegt Van Oss. „De slachterij wordt overgenomen en de overnamekandidaat zet de activiteiten voort. Een andere optie is dat de slachterij failliet gaat. Een overnamekandidaat kan de slachterij dan alsnog kopen en de slachtactiviteiten voortzetten bijvoorbeeld wanneer de markt weer aantrekt. De laatste optie is dat de slachterij zijn deuren sluit en nooit meer open gaat. De inboedel kan dan nog worden verkocht.” Van Oss zet vol in op de eerste optie omdat dit voor alle belanghebbenden zoals medewerkers en leveranciers het beste is.
Slachterij slacht nog twee weken
Sinds vrijdag sprak de bewindvoerder met diverse partijen waaronder de gemeente en vakbonden FNV en CNV. „De slachterij heeft een vergunning om wekelijks 1 miljoen kuikens te mogen slachten. Dat aantal slachtte de slachterij de afgelopen weken ook.
Van de bank kreeg de bewindvoerder een bankgarantie dat de slachterij deze week, de komende week en ook in week 47 (de week van maandag 16 november) op de huidige manier door kan slachten. „De bedoeling is om de slachtactiviteiten de komende weken voort te zetten. Een operationele slachterij is voor een overnamekandidaat veel interessanter dan een slachterij die stil staat. Bovendien zitten de kuikens al in de stallen en kunnen andere slachterijen in Nederland deze niet zomaar erbij slachten. De GPS is een grote partij. Eén miljoen kuikens per week is aanzienlijk.”
Uitbetalingsprijs van 40 cent per kilo
„Onder andere in overleg met de bank is besloten dat de slachterij de komende weken door mag slachten.” Vleeskuikenhouders die aan GPS leveren, melden aan Pluimveeweb.nl dat hen 40 cent per kilo wordt geboden. Ze hebben de keuze om te leveren voor die prijs of om niet te leveren. Ze voelen zich voor het blok gezet aangezien andere slachterijen hun kuikens ook niet willen kopen voor een marktconforme prijs en zijn zeer ontstemd over deze handelswijze. Van Oss geeft aan dat hij niets kan veranderen aan deze uitbetalingsprijs.
„De marktsituatie in de vleeskuikenhouderij is door de sluiting van de horeca in West-Europa vanwege corona dramatisch. Dat er volgende week nog geen vaccin tegen corona is, weten we. Wanneer de markt weer aantrekt, weet niemand. De GPS is qua capaciteit de één van de grootste slachterijen van Nederland. Voor de hele vleeskuikensector zou het goed zijn als er een overnamekandidaat komt. Bovendien is de slachterij de afgelopen jaren deels gemoderniseerd. Zo is één slachtlijn de afgelopen jaren vernieuwd. Deze en de komende weken zetten we de activiteiten voort. In de tussentijd hopen we rond te zijn met een overnamekandidaat. Dat is ons streven.”
Hoeveel de overnamesom bedraagt, kan Van Oss niet zeggen. Een aantal vleeskuikenhouders oppert het idee om de slachterij met een groep vleeskuikenhouders over te nemen en wil graag weten hoeveel de overnamesom bedraagt.