Rusland sluit grens voor Nederlandse broedeieren
Anton Butijn, voorzitter van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK) was de afgelopen dagen druk in overleg met ambtenaren van het ministerie van Landbouw (LNV). Het gezamenlijke doel van het ministerie van LNV en het COBK is dat Rusland en ook Saoedi-Arabië de grenzen voor broedeieren uit Nederland zo snel mogelijk weer openstellen.
„Russische afnemers van Nederlandse broedeieren dringen er bij de Russische overheid op aan om de grens voor Nederlandse broedeieren zo snel mogelijk weer open te stellen omdat zij de Nederlandse broedeieren nodig hebben. De Russische overheid bepaalt echter wanneer het importverbod wordt opgeheven en die bepalen hun eigen tempo. Daardoor is het niet te voorspellen wanneer er weer Nederlandse broedeieren naar Rusland mogen.”
De afgelopen weken gingen er wekelijks circa 14 miljoen broedeieren uit Nederland naar Rusland en 3 miljoen naar Saoedi-Arabië. „Rusland is al jaren de grootste afnemer van Nederlandse broedeieren en Saoedi-Arabië is nu de nummer twee. Zo’n 80 procent van de export van Nederlandse broedeieren gaat naar die beide landen. Dat zo’n groot aandeel broedeieren naar slechts twee landen geëxporteerd wordt, is risicovol. Maar als het gewoon doorloopt, klaagt niemand erover. Daarnaast is het niet eenvoudig om zo even andere exportmarkten te vinden. Al zijn Nederlandse broedeieren vanwege de goede bevruchting en kwaliteit wel zeer gevraagd in de wereld.”
10 tot 15 procent minder ingelegd
Aangezien de reguliere vleeskuikenmarkt in Nederland sinds maart onder druk staat vanwege sluiting van de horeca door Covid-19 worden er in ons land zo’n 10 tot 15 procent minder broedeieren van reguliere vleeskuikens ingelegd, weet Butijn. „De Nederlandse vleeskuikenouderdierensector had het geluk dat de export van broedeieren nog goed liep. Dat Rusland en Saoedi-Arabië hun grenzen sluiten is een groot drama. De export naar die beide landen moet echt zo gauw mogelijk weer op gang komen anders kost dat de vleeskuikenouderdierensector miljoenen.”
Vorige week, nadat er hoog pathogene vogelgriep was vastgesteld op een vleeskuikenouderdierenbedrijf in Altforst, sloot Rusland zijn grens voor broedeieren uit de provincie Gelderland. Bij eerdere vogelgriepuitbraken in Nederland sloot Rusland zijn grens voor broedeieren van bedrijven uit de gemeente in de beschermings- en toezichtsgebieden. Butijn hoopt dat overleg tussen Nederland en Rusland op korte leidt tot versoepeling en dat Rusland weer de gemeentegrenzen van de beschermings- en toezichtsgebieden gaat hanteren of de Gelderse provinciegrens. Waarom Rusland nu anders handelt dan bij eerdere HPAI-uitbraken is niet bekend. Vragen hiernaar van Butijn aan het ministerie van LNV zijn vooralsnog niet beantwoord.