Verhoijsen geschokt over surseance van betaling GPS
Dat zegt Jan Verhoijsen. De vakgroepvoorzitter vleeskuikens van LTO/NOP is erg geschrokken dat afgelopen vrijdag 30 oktober surseance van betaling aan vleeskuikenslachterij GPS is verleend. GPS is vanwege Covid-19 in de financiële problemen geraakt. De derde grootste slachterij van Nederland zet vooral veel kip af aan de horeca & foodservice en is daardoor extra hard getroffen door de lockdowns in de verschillende West-Europese landen. „Daarnaast spreek ik mijn medeleven uit voor de gezinnen die in eerste instantie rechtstreeks getroffen worden door de ontwikkelingen die bij GPS plaatsvinden.” Die ontwikkelingen zullen als een olievlek verspreiden en uiteindelijk alle vleeskuikenhouders raken, verwacht Verhoijsen.
40 cent per kilo
Inmiddels is er een curator aangesteld die de bedrijfsvoering overneemt binnen de GPS. Vleeskuikenhouders die aan GPS leveren kregen afgelopen maandag 2 november te horen dat de curator besloten heeft om een prijs van 40 cent per kilo te betalen.
„Indien een vleeskuikenbedrijf met 100.000 kuikens 40 cent in plaats van 80 cent beurt kost dit rond de 100.000 euro per ronde wel te verstaan. Dat is een enorme schade. Een groter vleeskuikenbedrijf kost dat tonnen. Niet opzetten, kost altijd nog minder dan kuikens voor 40 cent per kilo te moeten afleveren.”
Enige oplossing
„De enige oplossing is om de komende tijd veel minder kuikens op te zetten en wellicht is een langere leegstand zoals in de eendensector een nog betere oplossing. Probeer een en ander wel in overleg met uw afnemer te regelen”, zegt Verhoijsen.
Velen in de pluimveesector stellen dat vleeskuikenhouders de afgelopen jaren goed verdiend hebben. Verhoijsen nuanceert dit door te stellen er sprake was van normale jaren, waar veel van het verdiende geld geïnvesteerd is om te voldoen aan de milieu- en dierenwelzijnseisen waar om gevraagd is door de politiek en de afnemers.
Hoopt op doorstart
Verhoijsen hoopt dat de GPS een doorstart maakt. „De GPS is derde grootste slachterij van Nederland en slachtte 1 miljoen kuikens per week. Andere slachterijen kunnen dat extra aanbod zo één twee drie niet verwerken en bovendien is de vraag of ze dat willen in de huidige markt.”
„Eerder heeft de vleeskuikensector ook crisissen doorstaan, maar deze is erg hevig en onvoorspelbaar omdat we niet weten wanneer de horeca weer open mag.” Wanneer de vleeskuikenprijzen weer aantrekken weet hij niet. „Op lange termijn zijn alle deskundigen positief over de vleeskuikenhouderij in Nederland, maar op korte termijn moeten we zorgen dat onze bedrijven overeind blijven. Zachte heelmeesters geven stinkende wonden en willen we zo snel mogelijk door de zure appel heen dan zal leegstand daarvoor zorgen. Om daarmee het aanbod in overeenstemming te brengen met de vraag, goed beseffende dat het een paardenmiddel, maar in crisestijd kun je alleen maar kiezen uit kwade en minder kwade maatregelen.”
Vleeskuikenhouders die trager groeiende conceptkip produceren, beuren nog wel een redelijke prijs in de huidige crisis. Voor hen ziet Verhoijsen ook een zware tijd aankomen. „Concept vleeskuikenhouders hebben nu nog een redelijk contract. Binnen nu en een half jaar moeten ze hun contract verlengen. Daardoor kunnen de conceptvleeskuikenprijzen onder druk komen te staan. Uiteindelijk dient de consument die koopt bij retailers, horeca, foodservice een acceptabele prijs voor onze kip te betalen. Ondanks alles zijn producenten, afnemers en uiteindelijk de consument tot elkaar veroordeeld en lijkt mij het verstandigst om samen uit deze crises te komen.”