Veel vragen na surseance van betaling GPS
'Mag eenzijdig contract aanpassen zomaar?'
Vleeskuikenslachterij GPS staat sinds afgelopen vrijdag 30 oktober onder surseance van betaling. Inmiddels is er een curator aangesteld die de bedrijfsvoering overneemt binnen de GPS. Vleeskuikenhouders die aan GPS leveren zijn afgelopen maandag 2 november voor het blok gesteld door voor 40 cent per kilo kuikens te leveren aan de GPS of geen kuikens meer te leveren. Schieven vraagt zich af of dit zomaar mag.
Jan Verhoijsen, vakgroepvoorzitter vleeskuikens van LTO/NOP vindt dat reguliere vleeskuikenhouders in Nederland gezamenlijk drastisch minder moeten opzetten nu de vraag naar kip door de sluiting van de horeca vanwege de tweede coronagolf drastisch lager is. Ook Schieven vindt collectief minder opzetten van reguliere vleeskuikens op dit moment de beste oplossing om de crisis in de vleeskuikenhouderij het hoofd te bieden.
Hij vindt dat vleeskuikenhouders dat in eerste instantie moeten doen op basis van vertrouwen. „Het kan echter ook door aan een onafhankelijke instelling de beschikbare vierkante meter staloppervlakte door te geven en vervolgens af te spreken om maximaal 15 kuikens per vierkante meter per locatie op te zetten”, noemt Schieven een voorbeeld. Een vleeskuikenhouder kan volgens Schieven dan zelf bepalen op welke manier hij of zij dat gaat doen. Die afspraken moeten dan ook zeker voor zes maanden gaan gelden, ongeacht of de prijzen weer gaan stijgen. „Met 40 cent per kilo draait een vleeskuikenhouder veel meer verlies dan bij leegstand. Door gezamenlijk op het volume te sturen, kun je op korte termijn wat bereiken”, stelt hij.
Slachterij gezamenlijk overnemen
Door een aantal vleeskuikenhouders is ook geopperd om de slachterij met een groep vleeskuikenhouders over te nemen, net als dit eerder dit jaar met Frisia als mogelijkheid werd genoemd. „Ik voorzie dan afzetproblemen omdat je als nieuwkomer in de markt dan eerst een naam moet opbouwen voordat je de afzet goed kunt regelen. Tegen de huidige condities kan het echter best aantrekkelijk zijn om de kuikens voor eigen kop te slachten.” Schieven is erg benieuwd hoeveel de slachterij moet kosten.
„En wat gebeurt er op termijn met de GPS? Slacht de GPS nu voor een habbekrats de kuikens en maakt de slachterij straks een doorstart zonder schulden waardoor de lasten bij de vleeskuikenhouders komen te liggen?”
Vleeskuikenhouders kenden volgens Schieven geen slechte jaren waardoor ze konden investeren. „Vleeskuikenhouders moeten echter nu hun reserves aanspreken. Dat gaat op dit niveau wel erg snel”, zegt Schieven, doelend op een uitbetalingsprijs van 40 cent per kilo. Zo lang er reserves zijn, is het verstandig om geen extra verliezen te lijden, volgens hem.
Emmer loopt over
„De emmer loopt momenteel over. Het is tijd om de kraan dicht te doen. We moeten weer naar het moment dat er 2 procent tekort is op de aanvoermarkt. Dat is waar de slachters van gruwelen, maar doen we dat niet gaan er pluimveehouders omvallen. Ik kan niet geloven dat dit is wat vleeskuikenhouders willen”, zegt Schieven. Een bijkomend voordeel kan zijn dat op de voermarkt ook druk komt op de prijzen, volgens hem.
Boel draaiende houden
Volgens Schieven doet de curator van GPS alles om de boel draaiende te houden zodat een potentiële overnamekandidaat de boel zo kan overnemen. „40 cent per kilo zal de uitbetalingsprijs wel zijn om de boel draaiende te kunnen houden.” Schieven vindt die prijs veel te laag. „Ik vind zo’n lage uitbetalingsprijs echt niet kunnen. Maar het is beter dan helemaal niets”, nuanceert Schieven.
Contractvoorwaarden bepalend
Evenals Verhoijsen vraagt Schieven zich af of het juridisch allemaal kan wat er nu gebeurd. „Van een kale kip kun je niet plukken, maar is het daadwerkelijk zo dat de eigenaar van de GPS zijn leveranciers echt geen marktconforme prijs meer kan betalen?”, vraagt Schieven zich af. „Om te bepalen of het juridisch kan, moeten benadeelde kuikenhouders een advocaat naar een contract met de GPS kijken. De contractvoorwaarden zijn bepalend.”
„Het is momenteel ook onduidelijk of de kuikens onder een voercontract ook maar 40 cent opleveren. Schijnbaar worden er inmiddels ook kuikens die via een voerfabrikant bij de GPS gepland stonden, elders geslacht. Het zijn roerige tijden, maar op dit moment heeft het geen zin om onder de kostprijs te leveren. Zowel slachterijen als voerleveranciers zijn gebaat bij een continue doorstroom. Maar als de rekening bij de mester komt te liggen, is het verstandiger om even pas op de plaats te maken.”