Risico op besmetting met hoog pathogene vogelgriep hoog
Hoewel er op de trekroutes van Rusland naar Nederland op dit moment nog geen (dode) wilde vogels besmet met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) type H5N8 virus zijn gedetecteerd, werd er op 20 oktober 2020 in Nederland HPAI H5N8 virus aangetoond door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in twee knobbelzwanen die dood waren gevonden in de omgeving van Kockengen (Utrecht). Enkele dagen later is er ook een dode smient in hetzelfde gebied gevonden, waarbij H5 is aangetoond (verdere determinatie volgt).
Circulatie onder wilde vogels
Waarschijnlijk is het virus geïntroduceerd door trekvogels afkomstig uit Rusland/Noord-Kazachstan, volgens WBVR. In Rusland en Noord-Kazachstan zijn in september 2020 al meerdere HPAI H5N8 geïnfecteerde pluimveebedrijven en wilde vogels gerapporteerd. Door de vondst van de HPAI H5N8 geïnfecteerde knobbelzwanen en de smient in Kockengen kan worden aangenomen dat het HPAI H5N8 virus lokaal circuleert onder wilde vogels in deze omgeving.
Risico commercieel pluimvee ingeschat op hoog
De aantallen trekvogels in Nederland zullen de komende tijd nog verder toenemen. Daarom wordt de kans dat wilde vogels HPAI virus introduceren in commercieel pluimvee in Nederland ingeschat als hoog. De kans op insleep van het virus via de omgeving wordt momenteel ook ingeschat als hoog, doordat besmette wilde vogels het virus kunnen uitscheiden in de omgeving.
Het ingeschatte risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met HPAI is op dit moment groter - namelijk “hoog” - dan het ingeschatte risico van de vorige analyse. In september 2020 was het ingeschatte risico “laag”.
Bekijk hier het rapport van oktober 2020: Risicoanalyse introductie HPAI in de Nederlandse commerciële pluimveehouderij (oktober 2020)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Wageningen Bioveterinary Research