Europees Parlement stelt GLB-ambities Raad naar beneden bij
Het Europees Parlement stemde vandaag in met het GLB-pakket waarover de gezamenlijke Europese ministers van landbouw dinsdag een akkoord over bereikten. De 30 procent voor de ecoregelingen is een afzwakking van het voorstel van de landbouwministers. Zij bepleiten dat precies 20 procent van de directe betalingen werd gereserveerd voor de vrijwillige milieu- en natuurprogramma’s.
Minder steun naar grote bedrijven
De Europarlementariërs willen ook dat minstens 35 procent van de begroting voor plattelandsontwikkeling wordt vrijgemaakt voor maatregelen op het gebied van milieu en klimaat.
De Europese Parlementsleden stemden in met het voorstel om de rechtstreekse jaarlijkse betalingen aan landbouwers boven de 60.000 euro geleidelijk te verminderen en te beperken tot 100.000 euro.
Volgens de EP-leden moet ten minste 6 procent van de nationale rechtstreekse betalingen worden gebruikt om kleine en middelgrote landbouwondernemingen te ondersteunen, maar als de lidstaten daartoe meer dan 12 procent gebruiken, dan kunnen zij zelf beslissen of zij de genoemde beperking toepassen.
De lidstaten zouden minstens 4 procent van hun budget voor rechtstreekse betalingen kunnen gebruiken om jonge landbouwers te helpen. Daarnaast kan er ook steun worden verleend uit de fondsen voor plattelandsontwikkeling, waarbij investeringen in jonge landbouwers prioriteit zouden kunnen krijgen, aldus de stemming van de EP-leden.
Adviesdiensten
Het Europees Parlement dringt erop aan dat elke lidstaat adviesdiensten voor landbouwers opzet en dat ten minste 30 procent van hun EU-middelen wordt toegekend om landbouwers te helpen de klimaatverandering te bestrijden, natuurlijke hulpbronnen duurzaam te beheren en de biodiversiteit te beschermen.
Het Parlement roept de lidstaten ook op om landbouwers aan te moedigen 10 procent van hun grond te gebruiken voor landschapsarchitectuur die de biodiversiteit ten goede komt, zoals hagen, niet-productieve bomen en vijvers.
Blij met bovengrens
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) laat in een reactie weten redelijk tevreden te zijn. ‘De grootste uitdaging zal het blijven om ecoregelingen en groenblauwe ecosysteemdiensten, zoals agrarisch natuurbeheer, uit te bouwen tot een écht verdienmodel voor onze boerengezinsbedrijven. De inkomenssteun moet alleen gaan naar agrarische familiebedrijven. Daarom is het CDA blij dat er een bovengrens ingevoerd wordt voor de maximale hoogte van directe betalingen aan boerenbedrijven.’
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) maakt zich grote zorgen over het behaalde resultaat. ‘De landbouwsector moet snel verduurzamen, daarvoor moet het landbouwgeld optimaal worden besteed. Er zijn groene eisen nodig voor boeren, zoals het creëren van ruimte voor natuur en terugdringen van pesticidengebruik. Ook zijn er harde milieudoelen nodig zodat alle EU-landen vergelijkbare inspanningen leven. Zowel het Europarlement als de Europese Raad laten dit na. Veel geld en kostbare tijd wordt verspild.’
Overgangsbepalingen
Het huidige GLB loopt in op 31 december 2020 af. Ze worden vervangen door overgangsbepalingen. Eerst moeten het Europees Parlement en de Raad van Europese ministers overeenstemming bereiken over de herziening van het GLB en deze vervolgens goedkeuren.