'Traag groeiende kip steeds grotere stip op de horizon'
Een lijst met 6 criteria van 28 dierenwelzijnsorganisaties waaraan levensmiddelenproducenten zich kunnen committeren. Wie zich aansluit, zegt uiterlijk in 2026 van zijn pluimvee(vlees)leveranciers te eisen dat zij aan deze criteria voldoen. Dat betekent onder meer een maximale stalbezetting van 30 kilo per vierkante meter en daglicht in de stallen. Ook staat er een geselecteerd lijstje vleeskuikenrassen die volgens de organisaties een beter dierenwelzijn opleveren. Het zijn allemaal langzamer groeiende vleeskuikenrassen ten opzichte van reguliere kuikens.
Voorsprong
Jan Verhoijsen, voorzitter vleeskuikens LTO/NOP: „Traag groeiende kip is de stip op de horizon die steeds meer zichtbaar wordt. Die wordt ook ingezet in de ons omringende landen. Als Nederlandse vleeskuikenhouderij hebben wij een voorsprong. Die moeten we behouden want dat biedt ook kansen. Het aanbod van vlees zal dalen wat gunstig zal zijn voor de prijs.” Verhoijsen ziet ook toekomst in regulier met een plus. De extra welzijnseisen zoals speeltjes, strobalen of antibioticavrij leveren een plus op. „Er zal vraag naar goedkopere kip blijven dus regulier heeft zeker nog toekomst”, aldus de belangenbehartiger.
Bekijk het welzijnsprogramma European Broiler Ask waar onder andere Nestlé, Knorr, Nestlé, Unilever, Britse retailketens M&S en Waitrose, Franse retailer Monoprix en foodservicebedrijven Sodexo, KFC Noord-Europa en de Compass Group zich hebben aangesloten.