NVWA deelt niet gelijk boetes uit bij hogere uitval: 'Uit onderzoek moet blijken wat de oorzaak is'
Tot nu toe moesten vleeskuikenhouders op het vki-formulier de sterfte in de eerste week invullen en het totaal aantal gestorven dieren aan het einde van elke ronde doorgeven.
De NVWA gaat vanaf 1 januari 2021 handhaven op het correct en volledig aanleveren van de dagelijkse sterfte en de totale uitval bij de levering van vleeskuikens aan de slachterij. Dat liet de instantie weten via een brief aan pluimveehouders. Het besluit geldt voor vleeskuikens boven de de 33 kg/m². De organisatie schrijft in de brief dat 'pieken in sterftecijfers een indicator zijn voor het welzijn in de stal'.
LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouers (NVP) discusseerden een jaar over de kwestie. LTO/NOP-voorzitter Jan Verhoijsen gaf eerder al aan 'niet blij' te zijn met het besluit en praatte over 'administratieve rompslomp'. Dick Schieven van de NVP zei kort geleden dat het 'te betwisten' valt of de cijfers een indicator zijn voor dierenwelzijn. Schieven zei dat er ook de angst is dat de NVWA achteraf gaat beboeten op hogere uitval.
Eerst kijken naar oorzaak
Volgens de NVWA moet er eerst gekeken naar wat de oorzaak van de hoge uitval is. „Komt dit voort uit welzijnsafwijkingen of waren er andere problemen zoals een ziekte? En wat is er al aan gedaan? Hierbij kan een verklaring van de dierenarts eventueel duidelijkheid geven. Bij elke casus beoordeelt de NVWA of de houder zich heeft gehouden aan de welzijnseisen zoals ze zijn opgenomen in het Besluit- en de Regeling houders van dieren", aldus de NVWA.
Niet gelijk beboeten
Het verplicht bijhouden van mortaliteitsgegevens volgt vanuit Europese Richtlijnen, die voor alle EU-lidstaten geldt. Volgens de NVWA blijven de cijfers een aanwijzing zijn voor verminderde welzijnsomstandigheden. „Er kan alleen niet rechtstreeks beboet worden op een verhoogde mortaliteit. Wel kan het een aanleiding zijn de vleeskuikenhouder er op te wijzen, dat er passende maatregelen genomen moeten worden om het welzijn van de dieren te verbeteren", aldus een woordvoerder.
Ook kan verhoogde uitval volgens de NVWA aanleiding zijn voor nader onderzoek op een bedrijf. „Uit dit onderzoek moet blijken wat de oorzaak is: of het voortkomt uit welzijnsovertredingen of dat er andere problemen zijn. Wanneer blijkt dat er overtredingen hebben plaats gevonden zal de NVWA handhaven volgens het gepubliceerde interventiebeleid", vertelt de woordvoerder.