Flexibelere vleesproductie noodzakelijk om marktwisselingen op te vangen
Dat zegt Dick Schieven, bestuurslid Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders. Slachterijen vragen vleeskuikenhouders na te denken over hun planning. „Vleeskuikenhouders kunnen het naar eigen inzicht aanpakken; langer leeg liggen, niet uitladen of minder opzetten. Net wat bij hen past. De slachterijen zullen samen het prijspeil moeten handhaven of zelfs verbeteren, anders gaan afspraken over regulering niet werken. Niet het balletje eenzijdig bij de boer neerleggen”, zegt Dick Schieven.
Flexibelere opzet productiekolom
De afzet richting de foodsector zal weer wat dalen als gevolg van de horecasluiting. „Reguliere kip wordt veel verkocht aan restaurants en horeca. De vraag in supermarkten zal nu stijgen. Dat is de markt voor de conceptkip”, zegt Schieven. De hoeveelheid traaggroeiende kip is beperkt en kan niet snel opgeschaald worden. Om het tij te keren zal er naast productie regulering meer moeten gebeuren, ook voor de langere termijn.
Hij pleit voor een flexibelere productiekolom met meer concepten van reguliere kip met een aantal extra (welzijn)eisen voor afzet op de Nederlandse markt. „Wellicht kunnen we dat proces versnellen in de huidige markt”, pleit Schieven. In een huidige-, maar ook toekomstige markt, zou het beter werken als reguliere vleeskuikenhouders snel kunnen schakelen naar een regulier plus concept, zodat ze kunnen produceren wat de markt vraagt.
Nederlandse herkomst
Schieven zag laatst in een LIDL in Nederland Duitse kip liggen. „Wij zijn als Nederlanders meer gericht op prijs dan op herkomst. Een Duitser wil vlees dat ook in Duitsland geproduceerd is. Wie gooit wat op de markt; daar kunnen we de komende tijd met z’n allen ook op letten”, aldus Schieven.