Enquête: Weinig pluimveehouders voorstander van onaangekondigde IKB-controle
„Wij moeten ook gewoon werken en zijn geen criminelen die door vier instanties onaangekondigd moeten worden gecontroleerd”, verwoordt een pluimveehouder zijn kritiek. Of: „Hier hebben we de NVWA al voor. Ik vind het alleen legitiem bij verdenking van misstanden.” Een andere pluimveehouder geeft een oplossing: „Ik vind wel dat ze rustig even kunnen bellen. Een paar uur van te voren. Als je de boel niet op orde hebt, zal je dat in die paar uur ook niet voor elkaar kunnen maken.”
Dergelijke controles zijn nooit leuk
Ben Dellaert, secretaris van pluimveehouderijorganisatie Avined, snapt de kritiek heel goed: „Dergelijke controles zijn nooit leuk. Ik vind het ook niet prettig als ik op de snelweg rij en mijn snelheid gecontroleerd wordt, maar wij vinden dit om allerlei reden toch belangrijk. We willen weten wat er precies op het bedrijf gebeurt. Dergelijke controles zijn ook voorwaarde van ketenborging, de eisen vandaag de dag die gesteld worden aan kwaliteitssystemen. Het hoort er in te zitten om een aantal bedrijven onaangekondigd te bezoeken. Dat heeft niets met een gebrek aan vertrouwen te maken, maar met de waarde van het totale systeem. De reguliere controle vindt een keer twaalf maanden plaats. Dat is een momentopname en pluimveehouders weten dat er bijvoorbeeld de drie maanden daarop niemand op het bedrijf komt. Met een onaangekondigde controle kan er morgen ook iemand op het erf komen.” Te Loo voegt er aan toe: „Daarmee halen we de onvoorspelbaarheid er uit. Natuurlijk is dat voor veel pluimveehouders niet noodzakelijk, maar het versterkt wel het totale systeem. We gaan er vanuit dat iedere deelnemer goed werkt. Daar komt bij dat alle acties altijd gericht zijn op herstel. Boetes uitdelen, doen we niet als IKB.”
Controles niet gericht op strafmaatregelen
Het gaat volgens Dellaert inderdaad om toekomstgerichte verbeteringen en de controles zijn niet gericht op strafmaatregelen, zoals de overheid bij niet handhaving van regels wel doet: „Neem nu weer de analogie van de snelweg. We delen geen boetes uit om het ‘verkeersgedrag’ te verbeteren, maar gaan met de pluimveehouder in gesprek wat hij of zij zou kunnen doen om de volgende keer minpunten te voorkomen en te verbeteren. Het antibioticagebruik is een goed voorbeeld. Samen met deskundigen wordt gekeken hoe om een hoge DDD te voorkomen. Die aanpak is succesvol en inmiddels is de ‘mindset’ bij boeren veranderd over antibiotica. Niet door mensen te straffen, maar bewust te maken van de problematiek en door draagvlak te creëren.” Overigens blijkt uit de enquête dat een grote meerderheid van pluimveehouder het ermee eens is, dat als een pluimveehouder daadwerkelijk ongeoorloofd antibiotica gebruikt, er op dat bedrijf aangescherpte IKB-controles komen.
Lees in het vakblad Pluimveeweb van oktober meer uitkomsten van de IKB-enquête onder pluimveehouders. Het vakblad verschijnt donderdag 15 of vrijdag 16 oktober augustus. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.