Angst voor misbruik uitvalcijfers door NVWA
Dat zegt Dick Schieven, voorzitter sectoradviescommissie vleeskuikens van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders, NVP. De Nederlandse vleeskuikenhouders hebben onlangs een brief gekregen waarin vermeld staat dat zij vanaf 1 januari 2021 gaan handhaven op het correct en volledig aanleveren van de dagelijkse sterfte en de totale sterfte bij aanvoer van vleeskuikens bij de slachterij.
Voldongen feit
„Deze cijfers voegen niets toe. Een vleeskuikenhouder heeft natuurlijk die cijfers; die zijn tenslotte nodig om goed vleeskuikens te houden. Het argument dat de cijfers een indicator zijn voor dierenwelzijn valt ook te betwisten”, zegt Schieven, voormalig vleeskuikenhouder en nu dagelijks bestuurslid van NVP.
De belangenbehartigers van LTO/NOP en NVP hebben een jaar lang gediscussieerd over deze regelgeving. „Het is nu een voldongen feit. Het punt is ook niet dat die cijfers er niet zijn. Wel de angst dat controleurs terug gaan kijken en achteraf beboeten voor hogere uitval”, aldus Schieven. Bij geen antibioticagebruik kan de uitval hoger zijn. „Is er dan sprake van verminderd dierenwelzijn?” vraagt Schieven zich af. De vleeskuikenhouder en de bedrijfsdierenarts zitten dichter op het welzijn van een koppel vleeskuikens dan de NVWA en zij kunnen beoordelen wat de beste actie op dat moment is.
Uitvoerende instantie
„Cijfers helpen de vleeskuikensector om ons op een hoger niveau te tillen. Die leggen we zelf ook vast om bijvoorbeeld voerproblemen of problemen bij de voorschakels te tackelen en op te lossen”, licht Schieven toe. Volgens de belangenbehartiger is de NVWA een uitvoerende instantie van het beleid dat door LNV opgesteld wordt. De NVWA moet de voedselveiligheid waarborgen. „Capabel personeel moet direct bij een pluimveehouder aan de hand van stalkaarten en de dieren zelf kunnen constateren of er iets mis is. Niet via allerlei regels en extra administratie. Dat is nu niet altijd het geval. Bij pluimveehouders leeft het idee dat alles wat ze aandragen, tegen hen gebruikt wordt. En daar schieten we met zijn allen niets mee op”, besluit Schieven.
Hij vindt het zorgelijk dat de overheid aan steeds meer knoppen wil gaan draaien terwijl de sector prima in staat is om zaken op orde te houden.
Lees meer over de regeling op de site van RVO.