NVP heeft zorgen over toekomst destructie
In september bracht een afvaardiging van het NVP-bestuur een bezoek aan Rendac. „Het is van belang dat we in Nederland een betaalbare en hoogwaardige infrastructuur behouden voor het verwerken van kadavers met zo min mogelijk kans op ziekteverspreiding", aldus de NVP. Rendac deelt in dat kader met de sectoren een set indicatoren om de ontwikkeling van de tarieven te kunnen volgen en maakt periodiek prijsafspraken met LNV.
Een aantal ontwikkelingen zijn daarbij relevant, zoals een efficiënte ophaaldienst met (korte routes, weinig stops met een hoog ophaalgewicht), lage kosten voor destructie en optimaal verwaarden van de eindproducten (water, eiwit/diermeel, vet). Omdat pluimveekadavers worden verwerkt als categorie 1-2 producten zijn de mogelijkheden daartoe beperkt. Meel wordt verbrand in kolencentrales.
Nieuwe uitdagingen
Aangezien het Nederlands beleid is gericht op sluiten van kolencentrales levert dat in de toekomst nieuwe uitdagingen op die zorgelijk zijn voor de toekomst van destructie. Ook een sterke krimp van de veehouderij raakt de infrastructuur voor kadaververwerking. De NVP volgt dit dossier met aandacht en blijft meedenken om kadavers betaalbaar, veilig en snel te kunnen blijven verwerken. Ook in de zomermaanden was de servicegraad nagenoeg 100 procent en zijn vrijwel alle gewenste ritten uitgevoerd.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders