Europese Commissaris: verbod op hertest salmonella blijft van kracht
Eerder werd in Nederland en België altijd een bevestigingsonderzoek gedaan na een eerste positieve testuitslag. Het rapport ‘Evaluatie monitoringsresultaten Salmonella' van de Wageningen Bioveterinary Research (WBVR/WUR) liet eerder al zien dat 50 tot 60 procent van de hertesten vals-positief waren in ons land. In België was dit 30 procent. De kippen bleken dus na een tweede hertest niet besmet te zijn met salmonella.
De Europese Commmisie vloot Nederland en België in januari terug: bij een eerste positieve test moet gelijk tot vervroegde slachting over worden gegaan. Ook als uit een verificatieonderzoek biljkt dat de kippen niet besmet zijn. Volgens Vautmans wijst dat op de maarwaarde van een bevestigingsonderzoek, 'dat ervoor heeft gezorgd dat duizenden hennen niet nodeloos afgemaakt moesten worden'.
Afwijking toont onzekerheid ozekerheid onderzoek aan
De grote afwijking tussen de eerste test en het bevestigingsonderzoek laten volgens Kyriakides zien hoe moeilijk het is om een besmettng aan te tonen en te bevestigen. Dat meldt Boerderij.nl. In sommige gevallen wordt bij een hertest antibiotica of een ontsmettingsmiddel gebruikt en dat is illegaal, meldt de Europees Commissaris voor Volksgezondheid.
Vervroegd slachten
Het Europese verbod op een hertest blijft dus gehandhaafd, hoewel er wel sprake kan zijn van 'gerede twijfel'. Het begrip is al lang een discussie binnen de sector zelf.
In juli werden 11.500 vleeskuikenouderdieren vervroegd geslacht na de eerste positieve uitslag, hoewel na twee aanvullende uitslagen bleek dat de dieren geen salmonella bij zich droegen. Volgens de EU-wetgeving is er toen gelijk overgegaan tot vervroegd slachten. Van 'gerede twijfel' was toen geen sprake. Op Kamervragen reageerde minister Schouten toen: „Een eerdere positieve salmonella uitslag zonder dat daar problemen bij transport en/of in het laboratorium worden vermeld, is geen reden voor gerede twijfel."
Voor NVP, LTO/NOP en ook de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee blijft het vervroegd slachten een ‘no go’. Ook het ministerie is het daarmee eens. „Wij pleiten evenals de pluimveesector bij de Europese Commissie ook voor een hertest nadat salmonella is vastgesteld bij vermeerderingsdieren. Nederlandse vermeerderaars moeten er echter niet vanuit gaan dat dit snel is geregeld omdat het jaren kan duren voordat EU-regelgeving veranderd”, zei plaatsvervangend Chief Veterinary Officer (CVO) Hendrik-Jan Roest van LNV in juni tegen Pluimveeweb.nl.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ben Beerens
Bron: Europese Commissie