Tweede Kamer meer bezig met verkiezingen dan met beleid
Zo kreeg D66-Kamerlid Tjeerd de Groot scherpe kritiek van de linkse oppositie, die hem verweet dat er nog geen zicht was op de door hem aangekondigde halvering van de veestapel, terwijl D66 toch lid is van het kabinet. Boodschap: D66 komt zijn beloftes niet na. Maar, kaatste De Groot terug, dat had die oppositie ook aan zichzelf te danken. Hij hield GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet voor dat haar partij vier het vier jaar geleden niet had aangedurfd in de coalitie te stappen. Als dat wel zo was geweest, stelde De Groot, dan hadden zij meer kunnen bereiken. Tegenboodschap: GroenLinks ontloopt regeringsverantwoordelijkheid.
Barry Madlener (PVV) verweet de regering niet genoeg gedaan te hebben aan de terugloop van het aantal boeren in de afgelopen twintig jaar. Toen Jaco Geurts (CDA) hem daarop een aantal voorbeelden gaf waarin de PVV moties had ondersteund die meer regels aan boeren oplegden en hen dwongen meer investeringen te doen, wilde die daar niet op ingaan. „Het gaat mij om de grote lijnen, niet om de details", ontweek hij de kritiek.
Farm to Fork
Tussen al het positioneren door kwamen er ook wat vragen voor minister Schouten, maar weinig vragen die iets nieuws opleverden. Wat het kabinet dacht over de Farm to Fork-strategie van de Europese Commissie, en of de eis om een kwart van het landbouwareaal voor biologische landbouw te reserveren per land gold of EU-breed? Schouten herhaalde wat ze al eerder in Kamerbrieven had gezegd. De regering steunt de lijnen van de EU-strategie, vertelde ze, maar meer dan die grote lijnen zijn er nog niet. En daarom kon ze niet tot in detail zeggen of ze er mee eens was. In overleggen met de Europese Commissie en de collega-landbouwministers bracht ze daarom de standpunten van Nederland in. Over mest, bijvoorbeeld; de Europese Commissie wil minder emissies uit mest. Nederland wil dat zodanig vertalen dat hoogwaardige mest kan worden ingezet in plaats van kunstmest.
Over die biologische landbouw zei ze dat het een vraagkantprobleem was. Als je een kwart van de landbouw biologisch laat worden, zonder dat er vraag is voor die producten, zadel je de biologische boeren met een groot probleem op, vertelde ze. En dat wil ze dus niet gaan doen.
Bromet vroeg waarom de regering biologische producten dan niet stimuleerde. „De regering moet nu ingrijpen in de markt", stelde ze. Maar toen de minister vroeg wat GroenLinks dan voorstelde, kwam het Kamerlid niet verder dan wat algemene ideeën.