Hoe goed is de eischaalkwaliteit van uw hennen?
Een sterke schaal met passend voer
Om de eischalen goed te houden moet de voersamenstelling passen bij de behoefte van de hen. Het gaat dan vooral om het calcium- en fosforniveau en om de hoeveelheid vitamine D3. Daarnaast is er aandacht nodig voor de voerbeurten. Aan het eind van de dag en in de nacht wordt de schaal gevormd. De leghen moet in deze periode voldoende calcium beschikbaar hebben. Voer daarom genoeg in de laatste vijf uur van de lichtperiode.
Het belang van calcium
Een eischaal vormt ongeveer 10% van het eigewicht en bestaat voor zo’n 40% uit calcium. Uitgaande van een ei van 63 gram komt dit neer op 2,52 gram calcium per ei. De calciumbenutting vanuit het voer door de hennen is afhankelijk van leeftijd, legpercentage, eigewicht, ras en de geschiedenis van het koppel.
Stel de calciumbehoefte tijdig vast
Zorg dat u op tijd anticipeert, stel de calciumbehoefte van het koppel tijdig vast. Als u pas actie onderneemt wanneer de eikwaliteit daalt, bent u te laat. In dat geval hebben de hennen de reserves vanuit de botten al aangesproken en loopt u achter de feiten aan.
Goede darmgezondheid is van groot belang
De darmgezondheid is van groot belang voor de schaalkwaliteit en de productie van eieren. Als de darmen gezond zijn worden nutriënten optimaal benut zodat de leghen deze efficiënt kan gebruiken. Er zijn schaalmixen die de darmen extra ondersteunen en extra nutriënten bevatten voor een sterkere schaal. Bij AgruniekRijnvallei (AR) zijn deze mixen voor zowel gangbare als biologische voeders beschikbaar.
Sturen op eigewicht
Met vloeistoffen (oliën en vetten) kan gestuurd worden op het eigewicht. Zo kan er ook gestuurd worden op het stabiliseren van het eigewicht in plaats van het te stimuleren. Door het eigewicht te stabiliseren wordt voorkomen dat de eieren te zwaar worden en de schil te dun.
De Calcium-calculator app, een ideaal hulpmiddel
De pluimveespecialisten van AR maken gebruik van de Calcium-calculator app. Zij kunnen in de stal (kosteloos) de calciumbehoefte van het koppel bepalen met hun smartphone. De app geeft vervolgens een advies en laat zien of dit afwijkt van de gevoerde hoeveelheid. Zo ziet u direct of er extra kalksteentjes bijgevoerd moeten worden en wat het effect is van het schakelen naar een ander voer.
Maatwerk is nodig
Elk koppel en elke situatie is anders. AR heeft verschillende bewezen methodes om aan te sluiten bij de behoefte van uw hennen. Werken aan een sterke eischaal is onderdeel van onze Ei-plus aanpak. Met de Ei-plus aanpak brengen we alle facetten van het bedrijf in kaart met als doel: gezonde kippen, meer werkgemak en het beste resultaat voor de pluimveehouder.
Meer info
Wilt u meer weten over het voer en advies van AR? Laat dan uw contactgegevens achter via het contactformulier. U kunt ook direct contact opnemen met verkoopleider Henno van den Bruinhorst.