Kemp een jaar na start boerenprotest: 'Ministerie bewuster van beleidsregels'
Het boerenprotest kende op 1 oktober 2019 de aftrap, een paar honderd meter verwijderd van het gebouw van het ministerie van LNV. Kemp was een van de initiatiefnemers van het massale protest. Op die dag zelf sprak Kemp minister Schouten al toe voor het toeziend oog van duizenden boeren, maar hij is ook in gesprek gebleven met het ministerie. Er is winst geboekt in de tussentijd, schetst de voorzitter annex schapenhouder.
„Die gesprekken lopen nog steeds. Over stikstof, mestbeleid, gewasbeschermingsmiddelen, kringlooplandbouw. Dat zijn de vier, in grote lijnen. We hebben stappen gemaakt met de bewustwording van het ministerie. Dat ministerie is drie jaar geleden in alle haast opgetuigd met ambtenaren uit allerlei andere departementen. Je merkt dat er ook een grote kloof is tussen de juridische, theoretische werkelijkheid van het ministerie en de praktijk van de boeren. Dus we moeten blijven inzetten op die bewustwording en op de bewustwording hoe bepaalde en beleidsregels uitwerken in de praktijk. Er is nu meer realisme te proeven. De ambtenaren denken beter door en spiegelen het beleid vaker aan de realiteit.”
Educatie
Volgens Kemp wordt het ministerie ook overspoeld door negatieve reacties van burgers die mailen over allerlei veronderstelde misstanden bij de boeren. „Om het minste en geringste wordt handhaving ingeschakeld over vermeende dierenmishandeling en het zogenaamd gifspuiten. Er is geen kennis meer bij de burgers over de boeren. Wanneer ze een boer aan het werk zien, hebben ze meteen negatieve vraagtekens. Het ministerie herkent deze kenniskloof ook. Daarom voeren we ook gespreken over educatie.” Het project 'Boeren in de klas' is drie weken geleden afgetrapt. Bij het project geven boeren gastlessen op scholen. Tot dusver hebben 100 boeren zich aangemeld hiervoor.
In het ministerie heeft Agractie een goede partner gevonden voor het project, zegt de voorzitter. „Dat is goed voorbereid in afstemming met het ministerie. Vanuit Agractie hebben we er ook een goede coördinator op zitten. We willen het project samen met LNV en BoerderijEducatie Nederland tot een succes maken. En wij noemen het niet zozeer 'les geven' maar 'het verhaal en de passie van de boer in de klas brengen'.”
Boerenprotest
De actie Boerderijprijzen - die oorspronkelijk 21 maart dit jaar zou plaatsvinden maar is verplaatst naar 10 oktober - is ook in het leven geroepen om burgers kennis bij te brengen over de agrarische sector. Specifieker: welke prijzen ontvangen de boeren voor hun producten? Bij de actie zullen in steden over het hele land boeren in het centrum producten verkopen tegen de prijs die de boeren doorgaans voor hun producten ontvangen. Daarbij gaan de boeren de dialoog aan met passanten over het verdienmodel van de boer.
Naast Boerderijprijzen staat ook de BoerBurgerBrunch op de rol. Op 16 oktober zal er een grote brunch plaatsvinden in Rotterdam waar boeren hun producten uitstallen in kramen. Iedereen is welkom om langs te komen. Tijdens de brunch zullen er ook sprekers aanwezig zijn. Onder wie Tjeerd de Groot (Kamerlid D66), Jaco Geurts (Kamerlid CDA), Helma Lodders (Kamerlid VVD) Jan Cees Vogelaar (Mesdagfonds), Johan Vollenbroek (Mobilisation for the Environment), Jan Bronninkreef (winnaar Expeditie Robinson 2018), Joris Lohman (directeur Food Hub) en Erik Luiten (Vereniging Agractie). Een aantal van deze sprekers zullen met elkaar in debat gaan. Nog niet bevestigde sprekers zijn onder meer Mark van den Oever van Famers Defence Force en Laura Bromet (Kamerlid GroenLinks)
Aart van Cooten is deze dag, net als op 1 oktober 2019, dagvoorzitter en leider van het debat. Het thema is: De toekomst van de Nederlande landbouw. „Dat is de hete aardappel waar het steeds om draait,” legt Kemp uit. „Ook bij stikstof. Wat is de ruimte en de toekomst van de landbouw in Nederland?”
Met deze nieuwe acties in de agenda duurt het boerenprotest nog altijd voort. Sinds 1 oktober 2019 heeft Agractie een bereik opgebouwd van zo'n 90.000 mensen. Hoeveel leden Agractie precies telt, durft Kemp niet met zekerheid te zeggen
Terugblik
De Agractie-voorzitter kijkt niet alleen vooruit, maar blikt soms soms ook terug. „1 oktober is mij heel erg bijgeleven. Het was een eye opener. Op 12 september vorig jaar stuurde ik dat appje (met het voorstel om te demonsteren, red.) en sindsdien is er een hoop gebeurd. Met name het eerste deel van het protest was erg turbulent. Daarna werd het een poosje wat rustiger en kwamen er niet veel nieuwe dingen uit de hoge hoed. Tot mei eigenlijk. Toen werd de stikstofaanpak van het Kabinet duidelijk en is er heel veel werk op ons afgekomen. Niet alleen wat betreft die voermaatregel maar ook de andere aanpak van stikstof en het mestdossier.”
In de aankomende editie van Veldpost, Vee & Gewas, Stal en Akker en Agraaf blikt Kemp uitgebreider terug op de actie van 1 oktober, net als Tjeerd de Groot, Lyon Hutten en Arjen Schuiling. Deze editie komt 26 september uit. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Voorzitterschap
Ondanks de successen van Kemp heeft hij nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij op den duur het voorzitterschap wil overdragen. „Dat ik het liefst bij mijn schapen zit, is nog steeds zo. Ik heb het bestuur aangegeven dat ik er nog voor ze zou staan in het jaar 2020 en daarna zien we wel verder. Inmiddels staat er een heel gedegen bestuur van zowel de vereniging als de stichting met betrouwbare mensen met veel kennis en veel lijntjes op allerlei niveaus. We hebben een ruime kring van experts en op alle noodzakelijke gebieden hebben we de structuur goed voor elkaar”, verzekert Kemp betreffende zijn potentiële opvolging.