Salmonella infantis maakt een opmars
De European Food Standards Agency (EFSA) rapporteerde in 2018 dat het aantal besmettingen met S. infantis langzaamaan aan het stijgen is. Er is op Europees niveau zelfs een verschuiving in de target Salmonellatypes te zien, S. infantis werd met 42.5% namelijk het meest gevonden type bij kippen in vergelijking tot 6.7% voor S. enteritidis en 3.3% voor S. typhimurium1. Hoe ziet de situatie er in Nederland dan uit?
De situatie in Nederland
In de periode van 2014-2016 zijn er bij Nederlandse vermeerderingskoppels geen besmettingen met S. infantis gevonden, daarmee werd de target gehaald2. Het RIVM rapporteerde in 2018 dat er een stijging waargenomen is van kippenvlees dat besmet is met S. infantis, zie figuur 1. Deze trend correspondeert met de distributie van S. infantis bij vleeskuikenkoppels (zie figuur 2)1.
Geen nieuwe onderzoeksgegevens
Over hoe en of deze stijging zich de afgelopen twee jaar heeft voortgezet is momenteel nog onduidelijk, omdat er nog geen onderzoeksgegevens zijn gepubliceerd. Toch wijzen deze recente cijfers erop dat S. infantis steeds vaker voorkomt in de vleeskuikenkolom. Met de opheffing van het productschap PPE in 2015 is het nu wellicht moeilijker om inzicht te krijgen in de Nederlandse Salmonellacijfers, doordat de toezicht en handhaving van regelgeving bij EZ en NVWA ligt en de monitoring uitgevoerd wordt door AVINED.
S. infantis onder de loep
De stijgende lijn in het aantal S. infantis-besmettingen die is waargenomen in kippenvlees, geeft aan dat de focus op target Salmonellatypes binnen het huidige salmonellabestrijdingsprogramma risico’s met zich meebrengt. Als de trend zich voortzet, wordt S. infantis een belangrijk aandachtspunt voor de volksgezondheid, omdat S. infantis vaak aangetroffen wordt bij de mens en daarnaast ook multiresistent is1. Bij vermeerderingskoppels S. infantis wel aangewezen als een van de vijf target Salmonellatypes, omdat het een grote impact kan hebben op de volksgezondheid en mogelijk verticale overgedragen kan worden naar andere ketenniveaus.
Op bedrijfsniveau én in de gehele keten is het naleven van strikte biosecurity- en bedrijfshygiëneprotocollen van belang. In combinatie met vaccinaties gaat dit verspreiding van Salmonella tegen. Wist u dat er combinatievaccins tegen Salmonella bestaan? U kunt uw koppels daarmee ook tegen S. Infantis vaccineren.
Referenties
1 EFSA en EDC, 2018, EU summary report on zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks 2017, EFSA Journal
2 EFSA Panel on Biological Hazards. 2019, Salmonella control in poultry flocks and its public health impact, EFSA Journal
3W. van Pelt, B. Wit, K. Veldman, B. Wullings, E. Franz, J. van der Giessen, M. Heck, R. Pijnacker, I. Friesema, L. Mughini-Gras, 2019, Trends in Salmonella bij de mens, landbouwhuisdieren en in voedsel in Nederland, RIVM, Infectieziekten Bulletin, 30,