Landwinkels verkopen soms eieren met verkeerde afkomst. 'Het is voor de boeren een belediging'
Een verslaggever van Editie NL controleerde bij een aantal landwinkels de herkomst. Zo kocht ze vrije-uitloopeieren die achteraf scharreleieren bleken te zijn. Verder bleek dat, ondanks aangegeven, de eieren niet altijd van een lokale boer kwamen.
Trend
FoodWatch ziet het vaker gebeuren, ook bij buurtsupermarkten. "Er zijn altijd sluwe ondernemers die een slag slaan uit de populariteit van deze producten", zegt Frank Linder van FoodWatch. "Ik vind het schandalig dat je als consument een ander verhaal krijgt te horen, dan wat je uiteindelijk koopt." Op de vraagt 'wat is lokaal?', antwoordt hij: "De consument denkt een lokaal en biologisch product te kopen en dat is het vervolgens niet. En wat is nou lokaal? Dat is niet gedefinieerd, daarom wordt daar ook mee gefraudeerd en gesjoemeld. Lokaal kan ook Nederland zijn. Is het 10 kilometer, of 100 kilometer?"
Foodwatch wi daarom dat de overheid strenger gaat controleren op dit soort praktijken. Ook hoopt de organisatie dat de boetes en straffen omhoog gaan.
Controleer de eicode
Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), is niet te spreken over de actie. "Ik vind het schrikbarend om dit te horen. Het is voor de boeren een belediging. Zij zetten alles op alles om hun zaakjes op orde te hebben." De Haan verwijst naar de eicode die je handmatig kunt checken of via een app.
Volgens NVP-voorzitter is het vooral de bedoeling dat het eerlijke verhaal wordt verteld in de winkel. "Dit vind ik echt misleidend. Ik roep de verkopers dan ook op om het eerlijke en transparante verhaal van het ei mee te geven aan de consument."