Vleeskuikenhouders leven hygiënemaatregelen beter na met simpele, slimme oplossingen
Feline Heussen, studente Food Quality Management aan Wageningen Universiteit, heeft voor haar afstuderen aan de Wageningen Universiteit onderzoek gedaan onder vleeskuikenhouders naar naleving van de maatregelen voor een goede bedrijfshygiëne (ook wel: bioveiligheidsmaatregelen). Om naleving hiervan te verhogen zouden simpele, slimme oplossingen bedacht kunnen worden, waardoor het risico op insleep en versleep van, onder andere, Campylobacter geminimaliseerd wordt. Hiervoor werden door Feline vleeskuikenhouders benaderd om mee te denken.
In de literatuur is gezocht naar mogelijke factoren die de naleving, zowel positief als negatief, van vleeskuikenhouders beïnvloeden. Verder is er gekeken in de literatuur naar bestaande oplossingen die zouden kunnen helpen om naleving te verhogen. Vervolgens zijn er drie online sessies gehouden, met in totaal negen vleeskuikenhouders. Het doel van deze sessies was om te achterhalen welke maatregelen lastiger na te leven zijn, welke factoren hierin van invloed zijn en welke oplossingen de vleeskuikenhouders zelf nuttig zouden vinden.
Aanspreken bezoekers lastig
Uit deze sessies is gebleken dat de maatregelen die vleeskuikenhouders lastiger vinden om op te volgen te maken hebben met het goed gescheiden houden van het vuile en schone gedeelte in de voorstal, het aanspreken van bezoekers die de stal betreden op hun gedrag en het gebruik van staleigen kleding en materiaal. Factoren die genoemd werden die deze naleving lastiger maken zijn: de verwachte baten van naleving zijn laag, tijdsdruk, gemakzucht, gedrag van bezoekers, een minder handige indeling van de voorstal of infrastructuur van het bedrijf en beperkte financiële middelen. Factoren die naleving juist makkelijker maken zijn: een goede indeling van de voorstal (met een barrière waar je niet omheen kan), bepaalde karaktereigenschappen (gedisciplineerd, secuur, en gestructureerd) en de verwachting dat het uitvoeren van een maatregel makkelijker is.
Verder kwam in de sessies ter sprake dat er ook factoren zijn waar vleeskuikenhouders zelf geen of weinig invloed op hebben, zoals bijvoorbeeld insleep van Campylobacter tijdens het uitladen. Dit viel echter buiten dit onderzoek, omdat we juist op zoek waren naar oplossingen waar pluimveehouders wèl invloed op hebben.
Achttien oplossingen bedacht
In totaal zijn er achttien oplossingen bedacht door de deelnemende vleeskuikenhouders. Nadat er door deze vleeskuikenhouders was gestemd, kwamen vier oplossingen als meest veelbelovend uit de bus. De eerste oplossing is een schone voorstal houden, want wat schoon is wil men graag schoonhouden. Op een gedeelde tweede plek kwamen een mat met ontsmettingsmiddel in de voorstal waar je lastig omheen kan en het weergeven van regels voor bezoekers in pictogrammen, zodat duidelijk is waar men zich aan moet houden. Een vierde oplossing was om camerabewaking te hebben in het zicht, inclusief een bord dat de aanwezigheid hiervan aangeeft, waardoor bezoekers alerter zullen zijn op het naleven van de voorschriften.
Daarnaast werden er in het onderzoek praktische aanbevelingen gedaan, zoals dat er bij een bouw of verbouwing wordt gelet op de indeling van de voorstal, omdat dit naleving van de maatregelen kan beïnvloeden. Het advies is om dingen die regelmatig gecheckt worden, zoals computers, in het vuile gedeelte van de voorstal te plaatsen. Daarnaast kan er een barrière tussen het vuile en schone gedeelte geplaatst worden waar je niet zo makkelijk overheen kan, zoals een bankje. Als laatste wordt het geadviseerd dat belangrijke informatiebronnen voor vleeskuikenhouders, zoals de dierenarts of vakbladen, benadrukken dat naleving van de maatregelen het risico op insleep en versleep van Campylobacter kan verkleinen.
Een volgende stap is onderzoek om de effectiviteit van de oplossingen te testen. Dit wordt gedaan in een lopend onderzoeksproject naar Campylobacter. Lees via de volgende link meer over dit onderzoek: https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksprojecten-LNV/Expertisegebieden/kennisonline/Campylobacter-de-baas-1.htm
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Feline Heussen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Feline Heussen