Europese landbouworganisaties pleiten voor bescherming vleesnamen
De zes organisaties zien de laatste jaren een toename van het aantal multinationals op de veganistische markt. Daarbij worden producten als vegaburgers, vergaworst etc. aangeboden. „Het zo op de markt brengen van niet-vleesproducten kan de EU-consumenten duidelijk misleiden door te denken dat deze items ‘gelijk’ zijn aan de originele vleesproducten. Vervanging is een krachtig marketingconcept.” De brief is ondertekend door AVEC, Clitravi, Copa-Cogeca, Effab, de International Butchers' Confederation en Uecbv.
Niet gezonder
De partijen weten dat de plantaardige producten een bron van eiwitten kunnen vormen. „Alleen kunnen ze niet dezelfde voedingsopname garanderen als de dierlijke producten die ze proberen te intimideren. Ook kunnen we niet accepteren dat deze ultrabewerkte producten als gezondere opties worden gezien, omdat ze vaak veel additieven, zout, suiker en vet bevatten.”
De Europese landbouworganisaties vinden dat algemene goederen, zoals vlees, beschermd moeten worden.„Vleesbenamingen zijn diep geworteld in ons cultureel erfgoed. Bacon, ham, carpaccio, steak, filet, karbonades en salami zijn traditionele namen die in de loop van de tijd zijn gevormd door het harde werk van boeren en slagers”, staat in de brief.
Eerlijke marketing
Hoewel de ondertekenaars de niet-plantaardige producten respecteren, pleiten zij wel voor het eerlijke verhaal. „Hoe kan de plantaardige lobby beweren dat het de consumenten niet misleidt als ze erop wijst dat ze vleesbenamingen nodig hebben om informatie over de textuur en smaak van hun eigen product over te brengen? Als een product beweert een andere vorm te hebben, dan zou het zijn eigen naam of benaming moeten hebben", vinden de organisaties.
De 'schnitzelgate'
De discussie over vleesnamen is niet nieuw. In 2012 maakte CDA-Kamerlid Jaco Geurts al bezwaar tegen het gebruik van vleestermen voor vervangers. In 2017 blies VVD-Kamerlid Helma Lodders de discussie nieuw leven in, nadat de Duitse minister van Landbouw zei dat fabrikanten van 'pseudo-vleesgerechten' nieuwe namen moesten verzinnen. De NVWA sommeerde de Vegetarische Slager de naam van 'kipstuckjes', 'visvrije tonyn', en 'geroockte speckjes' te wijzigen. Uiteindelijk mochten de termen op de website blijven staan. De discussie werd in 2017 ook wel de 'schnitzelgate' genoemd.
EU-verbod
De Europese Landbouwcommissie nam in 2018 een amandement aan, dat bedrijven verbiedt om voor plantaanrdige producten te gebruiken die verwijzen naar dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Volgens de partijen in Brussel misleiden de termen de Europese consument.
De zes landbouwpartijen verwijzen in hun brief naar het amandement en roepen iedereen op om die te verdedigen. „Het wettelijk kader dat de benamingen in de zuivelsector beschermt heeft geleid tot zekerheid in de relaties met de consument. Daarom willen we niet alleen dat dit wordt gewaarborgd, maar dat ook hetzelfde beschermingsniveau wordt geboden aan alle andere dierlijke producten. We kunnen geen concessies doen aan het recht van de consument op betrouwbare informatie over de kenmerken en voedingsaspecten van de producten die ze kopen."