Korting bij Salmonella-positieve vleeskuikens
Dick Schieven, bestuurslid Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij, vraagt zich af hoe de slachterij omgaat met de verschillende manieren van monstername. „In Nederland is de monstername geborgd door een HOSOWO, een erkende monstername of instantie. In België en Duitsland is dat niet het geval. Er bestaat een kans dat de niet geborgde monstername vals negatief is”, zegt Dick Schieven. Hij geeft aan dat slachterijen nekvelmonsters nemen, maar het komt voor dat deze een positieve uitslag laten zien, terwijl de overschoenen negatief waren.
„Binnen het IKB hebben pleiten we voor harmonisatie en het gelijk trekken van de salmonella monstername maar die discussie loopt nog, aldus Schieven.
Sectorprobleem
Vlees met salmonella is moeilijk te af te zetten, zeker in een mindere vleeskuikenmarkt zoals de laatste maanden. „Het leveren van salmonella negatieve kuikens moet een streven van elke vleeskuikenhouder zijn. Drie cent korting is een fors bedrag, zeker in deze tijd met slechte marktprijzen”, zegt Jan Verhoijsen, voorzitter vakgroep vleeskuikenhouders LTO/NOP. Hij pleit voor een integrale aanpak waarbij ook kuikenbroeders, mengvoerbedrijven en slachterijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
De belangenbehartigers vinden dat het salmonella probleem te veel op het bordje van de vleeskuikenhouder wordt gelegd. „Salmonella is een sectorprobleem waarin iedere schakel in de keten zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Het is een uitdaging om salmonella negatief te worden, zeker bij een Salmonella Java of Infantis besmetting”, aldus Verhoijsen.
Het aantal salmonella-besmettingen op Nederlandse vleeskuikenbedrijven blijft in 2019 met 0,2 procent ruim onder de EU doelstelling van maximaal 1 procent.