Hoe hou je gezonde voetzolen?
Ruud van Wee, vleeskuikenspecialist bij ForFarmers, gaf tijdens het webinar ‘Voetzoollaesies bij vleeskuikens’ dat GD samen met Plukon en ForFarmers organiseerde op woensdag 16 september 2020, tips om voetzoollaesies te voorkomen.
- Vervang drinknippels elke 8 jaar. „Dat lijkt snel maar als de nippels ouder worden, gaan ze meer verspillen. Als een kuiken ertegen aan tikt geeft een goede nippel 1 druppel, bij slijtage 2 of 3 druppels en wordt het strooisel natter”, aldus Van Wee.
- Zorg voor lage druk en een juiste hoogte van de drinknippels. Stel vooral in de eerste weken de hoogte van de nippels dagelijks bij omdat de kuikens snel groter worden.
- Gebruik bij voorkeur turf of stro-brokjes of eventueel houtkrullen. Langstro is echt ongeschikt.
- Controleer jaarlijks alle klimaatmeters en apparatuur inclusief sensoren. Er is een duidelijk verband luchtvochtigheid en voetzoollaesies. In de vochtige maanden met relatief hogere buitentemperatuur ziet ForFarmers meer voetzoollaesies.
- Stel klimaat af op de juiste parameter per jaargetijde.
- Voorkom koudebruggen en leklucht bij deuren, ventilatoren etc.
- Voorkom overbezetting.
- Let op een goede lichtverdeling in de stal. Zijn er lege plekken dan is daar iets niet goed. Onderzoek waarom de kuikens niet op een bepaalde plek willen liggen.
- Verwijder kuikenpapier uit de stal. Indien kuikenpapier in de stal blijft liggen kan dit dichtslaan, vochtig worden en laesies veroorzaken.
- Zet voer in gericht op droog strooisel.
Speciaal voer
ForFarmers heeft een speciaal FeetFit voer ontwikkeld voor die periode met speciale vezels en ondersteuning. „We kijken daar meer naar verhouding aminozuren, energie, vitaminen, mineralen en extra toegevoegde vezels. Alles om darmgezondheid te optimaliseren en de spiermaag te ontwikkelen”, zegt Van Wee. Hij adviseert om niet te schakelen met voer als de kuikens een entreactie hebben. Dat geeft extra stress voor de dieren.
Randvoorwaarde
In de maanden dat het buiten vochtiger is maar de temperatuur nog vrij hoog is, zijn er de meeste problemen met voetzoollaesies. Het vocht kan dan moeilijker afgevoerd worden.
Gezonde voetzolen zonder laesies worden een randvoorwaarde om te blijven produceren. Bijkomend voordeel zijn betere productieresultaten. Zaak is dus om er de komende tijd voldoende aandacht aan te geven.
„De basis is actieve dieren en een goede strooiselkwaliteit. Zijn er problemen; kijk met specialisten naar oorzaak. Een persoonlijk verbeterplan, de FeetFitscan, met een uitgebreide inventarisatie van de risicofactoren, is beschikbaar om de pijn te verzachten”, aldus van Wee.
Bekijk hier het webinar.