In toekomst mogelijk korting bij voetzoollaesies
Dat zei Lotte Kroeze, Business Development Manager Plukon, tijdens het webinar ‘Voetzoollaesies bij vleeskuikens’ dat GD samen met Plukon en ForFarmers organiseerde op woensdag 16 september 2020. Deze tijd van het jaar vraagt extra aandacht voor voetzoollaesies.
De NVWA gaat meer toezicht houden op de voetzoolscore. Meer dan 120 punten is een wettelijke overtreding en voetzolen met score 2 worden afgewaardeerd naar categorie 2; niet meer geschikt voor humane of dierlijke consumptie. Kroeze noemde dat er vanuit de afnemers meer vraag is naar de scoreresultaten van voetzoollaesies. „Bij veel voetzoollaesies is er kans dat andere ziekteverwekkers via de aangetaste voetzool in het kuiken komen met nadelige gevolgen voor voedselveiligheid”, aldus Kroeze.
Grote variatie
Naomi de Bruijn, veterinair patholoog GD, liet de verschillen tussen milde en ernstige voetzoollaesies zien. „Links op de foto is een normale voetzool, in het midden zie je al enige verkleuring en de rechtse is een ernstige afwijking. In de praktijk is de variatie groot”, zei de Bruijn. De aantasting begint al vanaf een leeftijd van 2 weken.
De voetzoolhuid is een sterke barrière tussen binnen- en buitenwereld en bestaat uit een laag met bloedvaten en zenuwen beschermd door een vetkussen en de opperhuid.
Een milde aangetaste voetzool begint met donkerverkleuring die ook al aan de binnenkant zichtbaar is. Het gedrag van kuikens met voetzoollaesies is ernstig afwijkend; ze lopen anders, zijn kreupel, groeien onvoldoende en de infecties kunnen uiteindelijk tot sterfte leiden.
Oorzaak
Voetzoollaesies zijn contactontstekingen die ontstaan door huidirritatie met een combinatie van oorzaken. De belangrijkste risico factor is de strooiselkwaliteit.
In nat en dichtgeslagen strooisel ontstaan irriterende stoffen. De aanwezig bacteriën kunnen zonder belemmering het lichaam binnenkomen en zorgen voor ontstekingen. Management en diergezondheid zijn heel belangrijk om laesies te voorkomen.
Darmvirusinfecties, coccidiose en astrovirussen kunnen schade aan darmen veroorzaken. Bij darmschade krijg je verlies van darmcellen en daardoor minder vertering en opname van voedingsstoffen. De darm wil herstellen waardoor die meer vloeistof aanmaakt met gevolg natte mest. Ook een virusinfectie, IB of Gumboro kan zorgen voor natte mest en dichtslaan van het strooisel. Om voetzoollaesies te voorkomen is een goede darmgezondheid een voorwaarde.
Voorkomen
Voetzoolleassies kunnen alleen in een vroeg stadium herstellen maar herstel kost tijd en dat heeft een vleeskuiken niet.
„Verklein de risicofactoren en stuur op diergezondheid”, zegt De Bruijn. Ze noemde daarbij het beheersingsprogramma coccidiose, VIR check voor infectiedruk darmvirusinfecties en vaccinaties op maat. „Voorkomen is beter dan genezen”, aldus De Bruijn.
Bekijk hier het webinar ‘Voetzoollaesies bij vleeskuikens’.