Van Laar wil daglicht in stallen bouwen: 'Willen snel kunnen inspelen op marktsituatie'
Marco van Laar (27) houdt samen met zijn vriendin Ivana (27) en ouders Erik (56) en Alie (56) 230.000 reguliere vleeskuikens op twee locaties in Hoogenweg bij Hardenberg (OV). Zijn ouders verzorgen de 120.000 kuikens in de vier stallen op hun thuislocatie. Marco en Ivana dragen zorg voor de 110.000 kuikens in de drie stallen 2 kilometer verderop. Hier wonen ze ook bij. De familie kocht dit bedrijf in 2000 en bouwde hier in 2017 een nieuwe stal voor 41.000 kuikens.
Ivana werkt volledig mee en zit ook in de maatschap. Ze doet hoofdzakelijk de administratie zoals aan en afmelden van de vleeskuikens op beide locaties. Daarnaast neemt ze de financiële administratie langzaam maar zeker ook over. Tevens helpt ze bij leegstand mee in de stallen. Bijvoorbeeld bij het lossen van de kuikens.
Iedere vrijdag krijgt de familie hulp van één medewerker via AB-Oost die voornamelijk op het bedrijf van vader en moeder werkt. De AB-Oost medewerker spuit samen met een ZZP-er de stallen schoon tijdens de leegstand. Het uitrijden van de mest doet Marco zelf. „Tijdens de leegstand doen we zoveel mogelijk zelf om de kosten laag te houden.”
Wet- en regelgeving
„De minister van Landbouw moet duidelijke wet- en regelgeving opstellen”, vindt Van Laar. „Wanneer we een nieuwe stal bouwen moeten we minstens vijftien tot twintig jaar hiermee vooruit kunnen zonder dat we grote aanpassingen moeten doen om minder fijnstof, ammoniak, geur of dergelijke uit te stoten”, stelt hij. „In de oude stallen hebben we warmteheaters geïnstalleerd om de ammoniakuitstoot te reduceren. Over de heaters zijn we te spreken, maar we kunnen niet blijven investeren in aanpassingen door wet- en regelgeving.”
De vleeskuikenhouder denkt dat er steeds meer in integraties gewerkt gaat worden. „Wij zijn daar geen voorstander van omdat je keuzeruimte als pluimveehouder steeds geringer wordt.”
Voer bleef vastplakken
Van Laar zet bijproducten uit de fokkerij op omdat deze goedkoper zijn dan reguliere eendagskuikens. De familie ontvangt voer van drie voerfabrikanten. Dat doet Van Laar om de prestaties te vergelijken en alle voerfabrikanten scherp te houden een goede voerkwaliteit te leveren. Afgelopen zomer bleef het startvoer van één voerfabrikant een paar keer vastplakken in de voerweger vanwege een matige korrelkwaliteit. Dat irriteerde Van Laar. „Dat hoeft maar één of twee keer te gebeuren en dan mis je een dag groei waardoor het toch al krappe rendement nog meer in het gedrang komt.” Hij kreeg daar geen alarm van.
Marco van Laar vertelt in vakblad Pluimveeweb van oktober over zijn toekomstvisie in de rubriek De Opvolger waarin we opvolgers aan het woord laten. Het vakblad verschijnt donderdag 15 of vrijdag 16 oktober. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.