Visch continu op zoek naar optimum voor hoogste rendement
'Lagere voerkosten en sneller schakelen dankzij zelf mengen'
Visch (42) vertelde woensdagavond 9 september tijdens de Pluimveeweb thema-avond Voeding in Barneveld (GD) over zijn aanpak en ervaringen met zelf malen en mengen. De pluimveehouder houdt 163.000 witte scharrelhennen in twee volière stallen met twee verdiepingen in ’t Harde (GD). Daarnaast heeft hij een kleine 100 hectare akkerbouw waarop hij onder meer tarwe voor zijn hennen verbouwd.
De familie startte in 1996 met bijmengen van corn cob mix (CCM) door het kernvoer om de voerkosten te verlagen. Hij stopte hier enkele jaren geleden mee omdat hij maximaal 15 procent CCM bij kon voeren. „Meer dan 15 procent CCM trekt ons Bridolay voersysteem niet. Dan heb je heel vaak storingen.”
De eerste koppel onbehandelde hennen mengde hij de eerste weken hele tarwe door het kernvoer. Na twee maanden stopte hij hiermee vanwege selectief vreetgedrag van de hennen. Sindsdien maalt hij de tarwe en de maïs. Hiervoor investeerde hij in twee maalmolens. Hij ervaarde dat een aparte maalmolen per grondstof noodzakelijk is. „Tarwe is harder dan maïs. Indien je maïs door dezelfde maalmolen doet dan de tarwe is de maïs fijner dan de tarwe. Dat moet niet omdat dit kan leiden tot selectief vreetgedrag en daardoor een slechtere uniformiteit van de hennen.”
Zoektocht naar optimum
Visch merkt dat collega-legpluimveehouders vaak erg gefocust zijn op de voerprijs. „De voerprijs is belangrijk. Maar veel belangrijker is, wat voer je jouw hennen. Afhankelijk van je productiedoel en het genetisch potentieel van de hen is er een optimum voor elke grondstof."
„Ons productiedoel is om zo veel mogelijk kilogrammen eieren te rapen met zo laag mogelijk kosten. In ons geval ligt het optimale lysinegehalte in het voer tussen de 7,5 en 8 procent. Indien ik daaronder ga zitten, raap ik niet het maximaal aantal kilo eieren. Indien ik daarboven zit, kan de hen er niks mee en scheidt het uit. Voor elke voedingsstof en voergrondstof bestaat er een optimum. Als leghennenhouder ben ik continue op zoek naar het optimum voor elke grondstof zodat ik het hoogst mogelijke rendement behaal”, zegt Visch. Het optimale rendement haal je meestal niet met de laagste voerkosten, ervaarde hij.
Lees meer over de aanpak en visie op voeding van Alex Visch in vakblad Pluimveeweb van oktober. Het vakblad verschijnt donderdag 15 of vrijdag 16 oktober. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.