'Investering in zelf mengen kan ook op klein bedrijf lonen'
Bos zei dit woensdagavond 9 september tijdens de themacarrousel op de Pluimveeweb thema-avond Voeding voor legpluimveehouders in Barneveld. „Indien je als leghennenhouder gemaalde maïs en gemaalde tarwe bij kunt mengen, hoef je nog maar 35 tot 40 procent kernvoer te voeren. Op rechtstreekse aankoop van maïs of tarwe kun je geld besparen waardoor je jouw totale voerkosten zo maar 1,50 euro per 100 kilo kan verlagen”, zegt Bos.
Lust of een last?
Discussieleider Evert Bos ging met de aanwezige legpluimveehouders in op de vraag 'Zelf mengen: een lust of een last?' De meningen hierover waren verdeeld. „Wij hebben akkerbouw, zijn met meerdere personen en mengen en malen al jaren zelf. Dat past ons”, zei een leghennenhouder. „Ik verzorg 70.000 hennen alleen. Ik heb er de tijd niet voor”, reageerde zijn collega. „Een dag heeft maar 24 uur. De ene leghennenhouder mengt zelf voer, de ander is druk met huisverkoop. Ik heb er de tijd niet voor om zelf te malen en mengen”, verkondigde een leghennenhouder. Volgens hem kan zelf mengen zowel een lust als een last zijn.
Discussieleider Bos was daar volledig mee eens. „Met zelf mengen kun je jouw voerkosten drukken, mits je maïs, tarwe en/of andere grondstoffen voor de juiste prijs inkoopt, jezelf verdiept in voer(samenstelling) en storingen tijdig kunt verhelpen. Zie je het niet zitten om jezelf te verdiepen in voersamenstellingen, of de grondstoffenmarkt, of ben je niet technisch aangelegd waardoor je storingen niet zelf kunt verhelpen, dan is zelf mengen een last. Begin er dan niet aan en bestel dan gewoon volledig voer”, adviseert Bos aan pluimveehouders. „Indien je begint met zelf malen en mengen moet je, nadat je een paar maanden moeten wennen, niet alles vragen aan een voerfabrikant maar zelf de voersamenstelling voor jouw hennen bepalen.”
ABZ Diervoeding ondersteunt pluimveehouders bij zelf malen en mengen omdat het de voerkosten kan verlagen. „We zien dat zelf mengen meer rendement oplevert voor (leg)pluimveehouders, zeker op grote bedrijven. Hoewel het ten koste gaat van onze omzet, ondersteunen we legpluimveehouders hierin. Indien ze meer rendement behalen, is dat voor de hele sector goed, ook voor ons.”