'Prestatie koppel leghennen valt of staat met een goede start'
Nutritionist René de Looff van P. Bos veevoeders leidde tijdens de themacarrousel de discussie rondom de stelling 'Een goede start, meer dan het halve werk'. Vrijwel alle leghennenhouders waren het eens met deze stelling. „Het eindresultaat van een koppel leghennen valt of staat met een goede start”, zei een leghennenhouder. „Als er zich tot 30 of 35 weken geen problemen voordoen, loopt de rest van de ronde vaak ook wel goed en kun je een topronde draaien. Een koppel die de eerste weken al sukkelt met problemen kun je wel weer op de rit krijgen, maar wordt nooit een topkoppel.”
„Eigenlijk zou iedere leghennenhouder een reservesilo moeten hebben om snel te kunnen ingrijpen bij problemen. Dan kun je bij problemen meteen je voerleverancier bellen en kunnen die dezelfde dag of de volgende dag nog ander voer brengen. Met biergist kun je de darmgezondheid snel weer op peil brengen. En een goede darmgezondheid is cruciaal, onder meer om stress en daardoor pikkerij te voorkomen”, zegt de leghennenhouder. Wanneer hij iets opmerkelijks ziet, zoals felrode darmen, werkt hij met een toevoeging door het water. „Via een toevoeging in het water kan ik sneller ingrijpen.” Indien dat niet voldoende helpt, overlegt hij met zijn voerfabrikant.
Vertegenwoordiger komt wekelijks
Een andere leghennenhouder is ook volledig eens met de stelling 'Een goede start, meer dan het halve werk'. „Het begint al bij de broederij en in de opfok. Ik ga altijd naar de hennen kijken in de opfokstal. Ik kijk dan naar de conditie van de hennen en bespreek dan met de opfokker hoe de voeropname en groei is en welk lichtschema hij hanteert.” Bij hem komt de eerste 30 weken om de week de voervertegenwoordiger of vertegenwoordiger van de hennenleverancier. Hij gaf aan dat hij nog onervaren is en pas zijn derde ronde biologische hennen houdt.
Nodig de voervertegenwoordiger, vertegenwoordiger van de hennen en dierenarts tegelijk uit op je bedrijf, adviseerden collega-leghennenhouders hem. „Dan kunnen ze elkaar niet de schuld geven als het minder draait. Het gaat erom dat ze allemaal samen ervoor zorgen dat het om mijn bedrijf goed draait en dat ik wat verdien”, reageerde een leghennenhouder. Bij hem komen de dierenarts, hennen- en voervertegenwoordiger de eerste weken ook vaker. „Na de opstart komen dierenarts, hennen- en voervertegenwoordiger alleen nog op afspraak bij mij.”
„We moeten het samen doen”, reageerde een jonge voervertegenwoordiger. „Door van elkaar te leren en op te staan voor adviezen kunnen we samen met leghennenhouder, dierenarts en hennenleverancier de resultaten op een bedrijf omhoog stuwen.”
Optimum
Discussieleider De Looff van P. Bos veevoeders beaamt dat een goede start erg belangrijk is. „Kies bij de start voor iets luxer voer zodat de hennen niets tekort komen. Daar heb je de hele ronde profijt van”, stelt hij. „Een goede start is nu nog belangrijker dan pakweg tien jaar terug omdat hennen steeds langer worden aangehouden.”
„Aan hoeveel weken een pluimveehouder zijn hennen moet aanhouden, zit een optimum. Maar dat is bij iedereen verschillend. Ik was onlangs nog bij een leghennenhouder die niet van ons voert, die aangaf dat hij zijn witte hennen tot 90 weken zonder al te grote problemen kan aanhouden. Tot 100 weken lukte bij hem nog niet goed omdat hij de laatste weken te veel problemen had met onder meer de schaalkwaliteit. Een zwaar ei is voor hem erg belangrijk. Bij deze leghennenhouder in 90 weken dus het optimum.”
Geen luzerne
Eén leghennenhouder gaf aan geen voorstander te zijn van luzerne in de opfok. „Als de hennen luzerne gewend zijn, moet ik in mijn leghennenstal ook luzernebalen ophangen of neerzetten en deze regelmatig vervangen. Dat kost mij erg veel tijd. Luzerne moet niet standaard worden toegepast in de opfok. Bij pikkerij kan het wel worden toegepast.” De leghennenhouder vindt luzerne niet nodig. „Het voer moet gewoon goed zijn zodat de darmgezondheid goed blijft en de hennen geen stress krijgen en er geen pikkerij ontstaat.” Andere leghennenhouders waren het er volledig mee eens dat het voer continu goed moet zijn en voerfabrikanten daar op moeten blijven focussen.
„Ik ben wel voorstander van luzerne in de legstal”, reageerde een bezoeker die in de periferie actief is. „Luzerne geeft een goede indicatie hoe het gesteld is met de darmgezondheid van de hennen. Indien de hennen er aan beginnen te pikken, is de darmgezondheid niet op peil. Dit is een teken dat de voersamenstelling moet worden aangepast.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel, Kelly Veltman