Water bij de wei doen....
Het zomerseizoen was nog maar nauwelijks begonnen en daar was ‘het nieuws’: droogte wordt nijpend, sprake van een beregeningsverbod, het grondwaterpeil is te laag en het neerslagtekort loopt op. Water bij de wei doen? Tussen al deze berichten stond er nog één:
25 juni 2020, 16:46 Omroep Gelderland
Boeren moeten met elkaar afstemmen, wie wanneer gaat beregenen.
Het is slechts één zin, maar in het echte leven betekent het nogal wat. Afstemmen. Want hoe doe je dat dan? Welke informatie heb je nodig? Wie levert die informatie? Kun je dat zelf? En als je al deze informatie dan hebt verzameld, hoe ga je dat dan onderling afstemmen?
Stalmeesters houden zich dagelijks intensief bezig met deze soort vragen. We zijn altijd op zoek naar antwoorden en oplossingen voor vragen die de wereld van vandaag aan jou stelt. Daarom vandaag geen verhaal over hoe handig en waardevol CO2- en ammoniak-sensoren in jouw stal zijn of stof-sensoren rondom jouw erf. Dat zou je immers allang kunnen weten...
Vandaag bieden we een weergaloze brainstorm om toekomstige water- en beregening-issues beter met elkaar af te stemmen.
Stel je eens voor dat je allemaal eenvoudig kunt inloggen op jouw web omgeving binnen een gloednieuwe Stalmeesters-applicatie. Je leest daar in één oogopslag de actuele en historische grondwaterstand af van jouw weide- of akkerbouw-perceel. Tegelijk zie je ook de meetwaarden van een x-tal sensoren die de vochtigheid van de teelaarde per perceel op verschillende diepten bewaken. Jouw buurman heeft uiteraard tegelijk met jou een dergelijk systeem aangeschaft en samen delen jullie die gegevens met elkaar. Je kijkt daardoor zelfs realtime mee bij elkaar.
Hoe droog een perceel is zien jullie aan de inkleuring van een perceel in een MAPS-omgeving. Het teelt gerelateerde neerslagtekort ken je uiteraard ook, aangezien je al heel lang een regenmeter hebt en de neerslag-behoefte of overschotten automatisch door het Stalmeesters-systeem worden berekend.
Onder meer door data te combineren die afkomstig is uit de bemestingswijzer en jouw regenmeters. Je ziet daardoor op jouw scherm direct dat de rozen van jouw buurman op zeer korte termijn minstens 10 mm water nodig hebben. Dit in tegenstelling tot jouw snijmaïs. Dat redt het nog minstens een week.
Je pakt resoluut de telefoon en belt met jouw buurman en stelt hem het volgende voor : “Als jij NU begint met water bij de wei te brengen dan doe ik het later in de week”. De hoeveelheid water die hij aanbrengt, leest hij uiteraard realtime af, omdat er een op afstand uitleesbare watermeter op de beregeningsinstallatie is gemonteerd. Dat is essentieel, aangezien te veel beregenen mogelijk nog schadelijker is dan te weinig. En het kost brandstof!
En ja…. misschien doe je het al zo, op basis van nabuurschap, collegialiteit en ervaring. Maar wel letterlijk een natte vinger.Toch mis je dan nog steeds het overzicht dat nodig is om een schaars product zo efficiënt en eerlijk mogelijk te verdelen.
Zie je een aanknopingspunt?
Neem gerust contact met ons op. Samen met jou bedenken we iets dat werkt!
Ps : Stalmeesters laat de data waar die hoort. Bij jou. Alleen jij beslist met wie en wat jij deelt. Let daarbij goed op, want wie niets deelt, krijgt in de regel ook minder terug. Delen leidt juist heel vaak naar snellere en betere inzichten. Samen weten we meer en dragen we bij aan een nog betere toekomst.
Met vriendelijke groet,
Uw Stalmeesters