17 Belgische bedrijven wachten nog op fipronilcompensatie
In 2017 werd de eierverwerkende sector in België en een veertigtal andere landen zwaar getroffen door de fipronilcrisis. Fipronil, een voor de mens schadelijk insecticide, was in kippeneieren en afgeleide producten terechtgekomen waardoor tienduizenden eieren uit de schappen moesten worden genomen.
De Belgische federale regering besliste om de getroffen bedrijven te vergoeden. Voor de betrokken pluimveebedrijven gebeurde dat al: 76 pluimveebedrijven kregen al een eerste reeks compensaties voor in totaal meer dan 11 miljoen euro.
Extra bewijsstukken nodig
Maar 34 andere ondernemingen wachten nog op uitbetaling, staat in het antwoord van minister Ducarme, dat dateert van 16 juli. De coronacrisis heeft de werking van de commissie fipronil, die de aanvragen onderzoekt, „grondig verstoord". Het ging om elf pakstations en verwerkers van eieren, twee pluimveeslachterijen en 21 andere bedrijven die in de keten actief zijn en die eieren bijvoorbeeld voor de productie van bereide gerechten gebruiken. Zij dienden voor de deadline in december 2019 een aanvraag in, maar de fipronilcommissie stelde vast dat sommige dossiers niet correct of onvolledig waren, zegt Ducarme. Hier en daar waren ook extra bewijsstukken nodig.
Intussen zijn zeventien van die dossiers al behandeld, verduidelijkt een woordvoerster woensdagavond 2 september. De anderen worden eerstdaags onderzocht.
'Onbegrijpelijk'
Dierick vindt het „onbegrijpelijk" dat bepaalde bedrijven na bijna drie jaar nog altijd wachten op een financiële compensatie. „Het kan niet dat bedrijven in de problemen dreigen te komen en zelfs extra kosten moeten maken omdat ze bijna drie jaar na de fipronilcrisis nog steeds niet vergoed zijn." Dierick roept Ducarme met grote urgentie op om de ingediende dossiers zo snel mogelijk te evalueren en te betalen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Gerard Burgers
Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw