Pluimveesector India krabbelt op en is op zoek naar Nederlandse expertise
India is een van de grootste producenten van eieren en kip ter wereld, maar heeft door de corona pandemie een enorme klap gekregen. India is tot nu toe de derde grootste eierproducent ter wereld (na China en de VS) en de vierde grootste kippenproducent ter wereld (na China, Brazilië en de VS).
De pluimveesector in India is groot, en groeide tot voor kort nog steeds. De consumptie van eieren per hoofd van de bevolking is de afgelopen vijf jaar gestegen van 30 naar 68 eieren per jaar. In dezelfde periode is de consumptie van kip gestegen van 400 gram naar 2,5 kilo per jaar. In Westerse landen is dat overigens bijna tienmaal zo veel. Indiase voedingsdeskundigen bevelen minimaal 180 eieren en 10 kilo kip per jaar aan, een vervijfvoudiging, wat betekent dat de Indiase pluimveemarkt vol zit met groeimogelijkheden.
Nederlandse partijen
The Netherlands Business Support Office (NBSO), de Ambassade in New Delhi, Topsector Agri & Food en RVO onderzoeken momenteel al mogelijkheden om samen met India te werken aan het verminderen van antimicrobiële residuen in de pluimveeketen. Daarnaast zien zij dat er behoefte is aan expertise, steun en financiering voor koelketens en koeltransport, vaardigheid en training, toevoegingsmiddelen en voormengsels, toeleveringsmachines en nieuwe technologieën voor het onderhoud van de boerderijen.
De Indiase pluimveesector kreeg dit jaar zulke grote klappen omdat in het allereerste begin van de coronaperiode op het platteland het bijgeloof rondwaarde dat het coronavirus door gevogeltje en kippen werd verspreid. De verkoop van pluimveevlees daalde met maar liefst 80 procent en de prijzen voor pluimveevlees werden gehalveerd. Meer dan een miljoen kleine pluimveehouders en meer dan een half miljoen mensen die in de sector werken, zijn werkloos geworden. Dit had ook gevolgen voor de voerproducenten.
Veilig voedsel prioriteit geworden
Pluimvee is de meest georganiseerde veeteeltsector in India, met een waarde van 14,5 miljard euro. De productie van vleeskuikenvlees was 4,2 miljoen ton per jaar in 2015 en 2016. De vraag naar verwerkt kippenvlees stijgt met 15-20 procent per jaar. Eieren en kip werden een paar jaar geleden geclassificeerd als 'landbouwproducten', maar worden tegenwoordig beschouwd als 'voedselproducten'. Dit is een van de tekenen dat veilig voedsel een prioriteit is geworden.
De uiteindelijke voedselproducten, zoals eieren en kip, worden niet in grote hoeveelheden geëxporteerd, omdat er een enorm gat in vraag en aanbod in India is. Tussen het begin van de 21e eeuw en 2050 zal de consumptie van eiwit uit dierlijke bronnen in India naar verwachting verdubbelen. Tijdens Poultry India 2019 hebben Nederlandse deskundigen en de Nederlandse ambassade Indiase experts uitgenodigd om te praten over huisvestingssystemen en dierenwelzijn.
De belangrijkste uitdaging van de afgelopen weken was de logistiek en het openhouden van de winkels. Momenteel wordt het logistieke probleem in ten minste 60 procent van het land aangepakt. Verwacht wordt dat de pluimveesector eind dit jaar zich enigszins kan herstellen, hoewel het kapitaal voor nieuwe investeringen nog enige tijd beperkt kan blijven.
Nieuwe markten creëren
De huidige tegenslag kan daarom volgens de Nederlandse landbouwconsulenten worden gezien als een kans om nieuwe markten te creëren en bestaande markten uit te breiden. Het mag dan ook niet als een verrassing komen dat de regering van India onlangs een nieuw infrastructuurfonds ter waarde van 2,1 miljard dollar heeft aangekondigd om particuliere spelers een rentesubsidie van maximaal 3 procent te verstrekken voor het opzetten van zuivel-, pluimvee- en vleesverwerkingseenheden.