Duitsland nu ook tegen agrarische vrijhandel met Mercosur-landen
Behalve Duitsland zijn ook andere Europese landbouwministers zijn erg sceptisch over het verdrag dat Zuid-Amerikaanse landen toestaat zonder invoerrechten hun vlees naar EU-landen te exporteren. Het pact, tussen de EU en de Mercosur-staten Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay, zou de grootste vrijhandelszone ter wereld creëren. De vrijhandelsovereenkomst werd vorig jaar door de EU ondertekend. Het verdrag wordt echter pas definitief wanneer het door alle nationale parlementen is geratificeerd. Het ziet er niet naar uit dat dit gaat gebeuren.
Het Oostenrijkse parlement, en zeer recent het Nederlandse parlement, hebben het akkoord in zijn huidige vorm verworpen. Andere landen, zoals België, Frankrijk, Ierland en Luxemburg, zijn weerbarstig. Tot nu toe was vooral Duitsland een van de belangrijkste initiatiefnemers van deze overeenkomst, maar kennelijk krabbelt Merkel nu ook terug.
Milieuorganisaties waarschuwen al jaren
Milieuorganisaties wijzen er al vele jaren op dat de Braziliaanse overheid niets doet tegen de kap van de historische Amazone-oerwouden en de grootschalige illegale houthandel. Ook worden op grote schaal bosgebieden platgebrand zodat er op vrijgekomen gebieden maïs en soja kan worden verbouwd voor de veevoerindustrie. In Zuid-Amerika worden regenwouden gekapt voor akkerland, terwijl Europese boeren moeten concurreren met goedkoper maar milieubelastend voedsel. Een sterker regionaal Europees voedselaanbod is de les uit de Corona-crisis, zei Klöckner. Eerder hebben Europese agrarische organisaties er al op gewezen dat ‘te veel vrijhandel’ op wereldschaal kan leiden tot ernstige verstoringen op regionaal niveau.
Tijdens de informele bijeenkomst van de landbouwministers van de EU heeft de Duitse minister opnieuw de introductie van dierenwelzijnsetikettering in een Europees wettelijk kader gepromoot. Dat is een heikel onderwerp op EU-niveau, maar alle landbouwministers hebben afgesproken het in elk geval op de agenda te zetten. De etikettering is bedoeld om het voor consumenten in de supermarkt makkelijker te maken om voedingsmiddelen te kiezen die zijn geproduceerd met het oog op dierenwelzijn. Klöckner pleitte wederom voor de zogenaamde Nutriscore-markering. Dit is een indicator in verkeerslicht-kleuren dat aangeeft of voedingsmiddelen veel suiker of vet bevatten.
De ministersbijeenkomst in Koblenz gaat gepaard met protesten van boeren tegen de geplande hervorming van de landbouwsteun van de EU. Klöckner kondigde in oktober aan dat ze een gemeenschappelijke lijn tussen de EU-staten wil vinden. De Europese Commissie heeft sinds 2018 voorstellen gedaan voor herziening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Boeren verzetten zich onder meer tegen beperkingen op het gebruik van kunstmest en pesticiden.