Vleeskuikenmarkt herstelt mogelijk pas in 2021
Oost-Europese filets verzieken vleeskuikenmarkt, corona verergert de situatie
De vleeskuikenprijzen kelderden sinds het begin van de coronacrisis fors. Zo daalde de Vernieuwde Basis Contract Notering (VCN) met maar liefst 9,25 cent. Eind maart bedroeg deze nog 0,7650 euro. Begin augustus daalde deze naar 0,6725 euro. Evenals de VCN kelderden de diverse slachterijnoteringen ook met 9 of 9,5 cent en daalden de toeslagen bij afspraken op de Belgische ABC-prijs.Tevens werden contracten op basis van de ABC-prijs opgezegd omdat slachterijen de notering geen goede weergave van de markt vinden.
Slachterijen, kiphandelaren en andere marktdeskundigen zien op korte termijn nog geen structurele verbeteringen. Ze verwachten dat de crisis zeker dit jaar, maar mogelijk ook nog tot in de loop van volgend jaar aanhoudt.
Filetafzet grootste probleem
De afzet van kipfilets is volgens slachterijen het grootste probleem. Uit Polen, Oekraïne, Brazilië en andere zogeheten derde landen worden partijen diepvriesfilets aangeboden voor dumpprijzen van 2,00 tot 2,20 euro per kilo. Daarnaast liggen er in Europa ook nog erg veel diepvriesfilets in de vrieshuizen.
Nederlandse slachterijen moeten voor verse filets 3,50 tot 4,00 euro per kilo beuren om hun bedrijf en de rest van de keten gezond te houden. Voor bepaalde partijen ontvangen slachterijen, afhankelijk van de specificaties, nog wel 3,50 tot 4,00 euro per kilo. Aangezien voornamelijk Poolse slachterijen diepvriesfilets voor dumpprijzen aanbieden, wordt de markt verziekt en is het voor Nederlandse slachterijen lastig om hun filets voor minimaal 3,50 euro per kilo te verkopen.
Boutenprijzen ook gedaald
Naast filets zijn ook de prijzen voor bouten, vleugels en ruggen gedaald. „Begin dit jaar kregen Nederlandse slachterijen nog 1,10 tot 1,15 euro per kilo bouten. Nu vragen ze 0,80 tot 0,85 euro maar verkopen soms al voor 0,75 euro per kilo. Poolse slachterijen vragen slechts tussen de 0,67 en 0,70 euro per kilo bouten”, zegt pluimveevleeshandelaar Henny Wisselink van de Lamex Food Group. Hij verhandelt bouten en vleugels van Nederlandse slachterijen aan afnemers wereldwijd.
Duitse kipfilet- en boutenprijzen hoger
Duitse vleeskuikenslachterijen ontvingen in juli tussen de 3,05 en 6 euro per kilo voor kipfilets van reguliere kip. Dat blijkt uit een rondvraag onder Duitse vleeskuikenslachterijen, kipverwerkers en andere afnemers, zegt marktanalist Margit Beck van het Duitse marktinformatiebureau Marktinfo Eier & Geflügel (MEG). „De kipfiletprijzen liggen momenteel gemiddeld op 5,50 euro per kilo. In maart lagen deze met 5,70 euro per kilo op een hoogtepunt voor 2020.”
Voor kippenbouten van reguliere kip krijgen Duitse vleeskuikenslachterijen volgens Beck gemiddeld 1,75 euro per kilo uitbetaald. De goedkoopste kippenbouten worden nu voor 0,79 euro per kilo aangeboden.
Waar de uitbetalingsprijzen voor kipfilet en kippenbouten daalden, bleven de uitbetalingsprijzen voor kippenvleugels tijdens Covid-19 vrij stabiel in Duitsland, geeft Beck aan. „Duitse slachterijen krijgen nu gemiddeld tussen de 1,60 en 2,90 euro uitbetaald per kilo kippenvleugels; gemiddeld ongeveer 2,20 euro per kilo.”
'Duitsland minder exportafhankelijk'
„Duitse slachterijen ontvangen nu gemiddeld genomen hogere prijzen voor kipfilets en andere kipdelen omdat ze minder exportafhankelijk zijn dan Nederlandse", verklaart sectorspecialist Jeroen van den Hurk van de Rabobank. „De afhankelijkheid van de export doet pijn nu de markt dramatisch is, maar biedt voordelen bij een goede markt."
Lees het complete marktverhaal over de vleeskuikenmarkt, waarin slachterijen en andere marktdeskundigen ingaan op de huidige vleeskuikenmarkt en de vooruitzichten op korte termijn in vakblad Pluimveeweb van augustus. Lees in vakblad Pluimveeweb van augustus ook welke prijzen Duitse en Poolse slachterijen ontvangen voor kipfilets, bouten en andere kipdelen. Het vakblad verschijnt donderdag 27 of vrijdag 28 augustus. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Marel Stork Poultry Processing