Chinese pluimveevleesproductie stijgt 18 procent in 2020
Dat voorspelt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Volgens USDA stijgt de Chinese pluimveevleesproductie met 18 procent: van 13,75 miljoen ton naar 14,85 miljoen ton. Door de stijging van de binnenlandse productie dalen de prijzen voor pluimvee.
Versneld
Marktleiders zoals Liaoning Wellhope Agri-Tech en Fujian Sunner Development, leverancier aan Yum China KFC, hadden al uitbreidingsplannen om het doel van de Chinese overheid voor een meer geïntegreerde voedselproductie te halen. Enkele van deze bedrijven hebben die projecten, onder invloed van de winsten in 2019, versneld.
„We hebben versneld door de betere prijzen", zegt Jan Cortenbach, Chief Technical Officer bij de joint venture Wellhope-De Heus Animal Nutrition tegen LTO-ledenwebsite www.nieuweoogst.nl. „Er wordt nu gewerkt aan nieuwe huisvesting voor minstens 1 miljard kippen", zegt Walter Benz, president en algemeen directeur van China bij stalinrichter Big Dutchman Group.
De plannen omvatten onder andere een boerderij- en slachtproject van 100 miljoen vleeskuikens door Shandong Xiantan en twee projecten van 100 miljoen vleeskuikens door de Chinese topverwerker van varkensvlees, Henan Shuanghui Investment and Development Co Ltd, eigendom van de WH Group.
Zwak herstel vraag
In China is kippenvlees goedkoper dan varkensvlees en wordt vooral geconsumeerd in schoolkantines. Die zijn al een groot deel van het jaar gesloten vanwege de coronacrisis. Ook fastfoodketens en personeelskantines zagen na heropening maar een zwak herstel van de vraag.
De expansie lijkt slecht getimed, ook omdat de Chinese varkensproductie zich sneller lijkt te herstellen dan verwacht. De Chinese firma Wellhope houdt rekening met een langetermijnverschuiving naar een hogere consumptie van pluimveevlees. Vooral door jonge stedelingen die gaan voor gemak en zorg hebben over hun gezondheid. Daarnaast liggen door het krappe aanbod aan varkensvlees in China de prijzen op een hoog niveau. Ook dat kan de positief uitpakken voor de consumptie van pluimveevlees.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: www.nieuweoogst.nl