Eieren leveren zonder kuikendoden: snel realiteit?
Dierenrechtenorganisaties vinden dat de ‘broertjes’ van de hennen niet gedood mogen worden bij de uitkomst van het ei. Nu worden haantjes na uitkomst gedood omdat ze geen eieren leggen en de vraag naar hanenvlees gering is. Steeds meer Duitse supermarkten, waaronder Aldi, Lidl en Kaufland willen dat er een einde komt aan het onnodig doden van de haantjes. Ook het Duitse ministerie van Landbouw pleit hier al een tijdje voor als de mogelijkheden hiervoor er zijn.
Petro Boon van eierhandel gebr. Van Beek Group uit Wehl (GD) benadrukt dat de Nederlandse legpluimveesector er ‘serieus rekening mee moet houden’ dat de Duitse supermarkten in de toekomst alleen eieren zonder kuikendoden willen ontvangen. De eierhandelaar vindt het belangrijk dat er geluisterd wordt naar wat de belangrijkste afnemers vragen. „Dat we hier als sector op in moeten spelen is duidelijk. Maar natuurlijk moeten we ook duidelijkheid krijgen over de meerkosten. En ook hoe die kosten door de keten heen worden betaald en vergoed. Uiteindelijk zal de consument meer voor deze eieren gaan betalen. We gaan ervan uit dat de supermarkten hun klanten kennen, dus daar mogen we op vertrouwen.”
Wens maatschappij
Bestuurslid Aalt den Herder van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) sprak met drie pluimveehouders over de ontwikkelingen. „Het is goed dat de pluimveehouderij inspeelt op ontwikkelingen en vragen vanuit de markt. Dat kenmerkt de sector, maakt ons weerbaar en innovatief. Toch zijn er vraagtekens over ‘eieren zonder kuikendoden’."
„Als eerste vragen wij ons af: is dit echt wat de maatschappij wil? Wil je als burger dat een legrashaantje, die relatief veel hoogwaardig voer nodig heeft per kilo vleesgroei, wordt uitgebroed en na 17 weken wordt geslacht voor humane consumptie? Hoe past dat in de Kringloopvisie, waarbij we met zo min mogelijk afvalstromen en emissies zo efficiënt mogelijk omgaan met grondstoffen? Of wil je als burger dat het broedproces bij haantjes van legrassen vroegtijdig wordt afgekapt, waarbij de broedeieren de voedingsindustrie in gaan?" Den Herder is benieuwd welke voorkeur de goed geïnformeerde Nederlandse burger heeft.
Gemiste kans
De leghenhouders die Den Herder sprak voorspellen dat de meerkosten voor de geslachtsbepaling uiteindelijk wel bij hen terechtkomt. „Dit is gewoon een fantastisch verdienmodel voor de partijen die de geslachtsbepaling doen, maar niet voor de pluimveehouder. De eerste jaren zal de eierhandel de afdracht per ei (en wellicht zelfs nog iets meer) eenvoudig kunnen verdisconteren in de prijsafspraken met de retail, maar zodra het ‘niet meer doden van haankuikens’ de standaard is blijft de afdracht in stand zonder dat deze nog langer volledig wordt doorberekend aan de consument. Dat kannibaliseert op eierprijs die pluimveehouders ontvangen.”
„De NVP blijft de ontwikkelingen kritisch volgen en vind het een weeffout en gemiste kans dat de primaire sector niet is betrokken bij het verdienmodel. Het is belangrijk voor de Nederlandse pluimveehouder dat er een nieuw houdbaar verdienmodel wordt ontwikkeld, waarin extra eisen zich duurzaam vertalen in klinkende munt.”
Lees het volledige achtergrondverhaal aanstaande zaterdag 15 augustus in de regionale agrarische vakbladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf. Klik hier om een gratis proefnummer voor een van deze agrarische vakbladen aan te vragen en hier om abonnee te worden op één van deze vakbladen.