Oorzaak brand pluimveestal Beltrum niet meer te achterhalen
Bij de brand kwamen afgelopen zaterdag 8 augustus 12.000 van de 14.000 leghennen om. Daarnaast zijn er door een dierenarts nog een aantal gewonde hennen uit hun lijden verlost waardoor 1.200 hennen de brand overleefden.
„We hebben gisteren de hele dag onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Maar de brand is zo verwoestend geweest dat de exacte oorzaak niet meer te achterhalen is”, zegt Bosma. Tijdens bluswerkzaamheden zijn de overblijfselen van de stal met een kraan uit elkaar getrokken. Dat belet de brandonderzoekers van de VNOG om de oorzaak te achterhalen, hoewel er vermoedens zijn dat deze te wijten zijn aan een elektrotechnische oorzaak.
Afhankelijk van sporen
„Bij brandonderzoek zijn we afhankelijk van sporen. Stel dat brandstichting de oorzaak is van een brand, dan zouden we dat kunnen ontdekken door bijvoorbeeld braaksporen op een kozijn. En stel dat er kortsluiting optreed in een Tl-armatuur dan zouden we dat ook kunnen ontdekken. Maar hoe intenser een brand is, hoe minder sporen er zijn. Als je een kozijn maar lang genoeg laat branden, is het gewoon weg. Hetzelfde geldt voor een Tl-armatuur. Dan vindt je alleen nog stukjes metaal”, legt de woordvoerder uit.
Hoewel de VNOG de oorzaak van de stalbrand in Beltrum niet meer kan achterhalen, gaan ze niet uit van brandstichting. „We hebben geen sporen van brandstichting gevonden”, zegt Bosma.
„Voor zover nu bekend was in de stal alles prima op orde. Deze was onlangs in gebruik genomen na een renovatie”, zegt de woordvoerder. De pluimveehouders hadden onlangs een vrije uitloop aan de stal gebouwd voor de hennen, om aan het keurmerk Beter Leven te voldoen. De pluimveehouders willen op Pluimveeweb.nl niet nader ingaan op de brand.