Meer pluimveebedrijven zonder opvolger
Dit blijkt uit een belronde bij pluimveehouders en aanverwante bedrijven. Voor de familie Grefte, die vleeskuikenbedrijven met vier bedrijven in Oost-Nederland heeft, is het hebben van een opvolger voor hun bedrijven ongewis. Paul Grefte, die vier zoons heeft, begrijpt dat enerzijds wel door de toenemende maatschappelijke druk en de onzekere prijzen. In een studiegroep waarbij hij is aangesloten merkt hij dat opvolging een lastige kwestie is. „Van de twintig pluimveehouders, met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar, hebben maar weinig bedrijven een opvolger, tien sowieso niet.”
Sectorpromotie
De vleeskuikenhouder denkt dat de pluimveehouders samen veel kunnen doen zodat de sector in een positiever daglicht komt te staan. Hij hoopt dat sectorpromotie meer aandacht krijgt. „We vertellen te weinig wat we wél doen en in een negatief sentiment is het niet aantrekkelijk ondernemer. Ook dat speelt een rol bij bedrijfsovernames van jongeren. Op vergaderingen wordt regelmatig over sectorpromotie gesproken, maar daar blijft het vaak bij. Maar we doen het zo goed met z’n allen. Laten we dat nu eens een keer van de daken schreeuwen. En dan niet alleen in de vakbladen.”
Zekerheid bieden
De aderlating voor de sector is groot als een groot deel van de huidige bedrijven, die voor een groot deel door 55-plussers gerund wordt, geen overnamekandidaten heeft. Hoe interessant is het voor bijvoorbeeld voerbedrijven, slachterijen en eierhandelaren om pluimveebedrijven zonder opvolger over te nemen?
Bij De Heus Voeders, de grootste pluimveevoerproducent van Nederland, is het kopen of huren van pluimveelocaties niet aan de orde. Wel vindt het bedrijf het belangrijk om jonge ondernemers aan de gang te helpen. „Als we met relatief kleine inspanningen een pluimveehouder een goede start kunnen geven, zeggen we daar niet direct nee tegen. Ook gebeurt het dat we jonge ondernemers meer zekerheid bieden door een contract aan te bieden zodat ze gegarandeerd saldo’s kunnen draaien”, laat Nanko van de Wens, sectordirecteur vleeskuikens bij De Heus, weten.
Financieel lastig rond te zetten
Andere voerbedrijven, slachterijen en eierhandelaren, die alleen anoniem willen reageren, geven aan incidenteel bedrijven te kopen of te huren waarvoor geen opvolger is en daar een geschikte bedrijfsleider voor te zoeken. Ook geven deze bedrijven aan dat opvolging in de sector een probleem lijkt te worden omdat overname financieel lastig rond te zetten is.
Lees het volledige achtergrondverhaal over bedrijfsopvolging in de pluimveehouderij in vakblad Pluimveeweb van augustus. Het vakblad verschijnt donderdag 27 of vrijdag 28 augustus. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.