Stelling: Ik ben bereid binnenkort weer een fysiek evenement te bezoeken, zoals een thema-avond, beurs of symposium
Pluimveeweb organiseert op woensdagavond 9 september in Barneveld de Pluimveeweb thema-avond Voeding voor legpluimveehouders en woensdagavond 16 september de thema-avond Voeding voor vleeskuikenhouders in Meppel.
Pluimveenutritionist Marien van den Brink van Twilmij uit Stroe (GD) gaat woensdagavond 9 september in op de invloed van voerkwaliteit op de levensduur van leghennen. „Voersamenstelling heeft een zeer grote invloed op de levensduur van leghennen. Om 500 eieren in 100 weken te rapen, moet alles kloppen. Een kleine aanpassing in het voer heeft vaak veel invloed”, stelt hij. Van den Brink stipt tijdens zijn presentatie diverse aspecten aan die van belang zijn om hennen lang aan te kunnen houden en gaat uitgebreid in op de effecten van voerkwaliteit.
„De voerprijs per 100 kilo moet niet leidend zijn bij de aankoop van voer. Het gaat om het eindresultaat. In ons geval zo veel mogelijk kilogrammen eieren rapen met zo laag mogelijk kosten”, zegt Alex Visch. De leghennenhouder uit 't Harde, die zelf maalt en mengt, presenteert 9 september zijn visie op voeding. Kijk hier voor meer informatie over de thema-avond en hier om aan te melden voor de avond.
Voedingsstoffen in water
Drinkwaterspecialist Pieter van Noord gaat in op de vele voedingsstoffen in water en het belang van drinkwaterkwaliteit bij vleeskuikens. „Een vleeskuiken neemt 70 procent water op en 30 procent droge stof in de vorm van voer. Het drinkwater is leidend”, zegt Van Noord. „Die 70 procent moet je in de hand houden. Drinkwaterkwaliteit wordt door vleeskuikenhouders nog wel eens onderschat”, stelt hij.
„Voerkwaliteit is belangrijk maar alles moet 110 procent zijn om goed te draaien. Als eerste de drie R’s, rust reinheid en regelmaat. Daarnaast zijn kuikenkwaliteit, drinkwaterkwaliteit, klimaat en entingen ook cruciaal”, zegt Tom Geerts. De vleeskuikenhouder uit het Drentse Tweede Valthermond vertelt over zijn werkwijze waarin hij onder meer een zeer intensief schoonmaakprotocol hanteert. Kijk hier voor meer informatie over de thema-avond en hier om aan te melden voor de avond.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Reinout Burgers Agrio archief