Woensdag 9 september thema-avond Voeding in Barneveld
'Voerprijs per 100 kilo moet niet leidend zijn'
Visch (42) houdt 163.000 scharrelhennen in twee dubbelstallen in ’t Harde (GD) en heeft een kleine 100 hectare akkerbouw. Hierop verbouwt hij onder meer tarwe voor zijn eigen hennen. De familie begon in 1996, als één van de eerste pluimveehouders in Nederland, met zelf malen en mengen van voer. „We zijn begonnen met het mengen van corn cob mix (CCM) door het kernvoer om de voerkosten te verlagen. Bovendien heeft CCM een gunstige invloed op de darmgezondheid.”
Visch ervaarde dat hij maximaal 15 procent CCM kon voeren. „Meer dan 15 procent CCM trekt ons Bridolay voersysteem niet. Dan heb je heel vaak storingen.” Enkele jaren geleden stopte hij met het bijmengen van CCM. Tijdens de thema-avond legt hij uit waarom. Nu mengt Visch gemaalde korrelmais, gemaalde tarwe en sinds 2018 ook kalksteentjes door het kernvoer.
Hij startte in 2018 met splitfeeding door ’s morgens een eiwit- en energierijk ochtendvoer te voeren en ’s middags een calciumrijk middagvoer. Dit bracht echter niet het gewenste resultaat. In overleg met zijn voerfabrikant paste hij de voersamenstelling daarna weer aan.
Lagere voerkosten
Het grootste voordeel van zelf malen en mengen, vindt Visch de lagere voerkosten. Door dagelijks de voergrondstoffenmarkten en prognoses te volgen, probeert hij op het juiste moment in te kopen. „Ik wacht nooit tot het laatste moment met inkopen. Een prijs kan zakken maar ook stijgen. Daarom koop ik grondstoffen in als ik de prijs acceptabel vind.” Hij koopt zijn grondstoffen van vaste afnemers die een goede naam hebben. „Op een goedkoop aanbod van een louche handelaar ga ik niet in.”
Hij koopt kwalitatief goede grondstoffen. „Ik koop altijd Nederlandse tarwe uit de Flevopolder. Op klei mogen akkerbouwers iets meer mest gebruiken dan op zandgrond. Daardoor zit er iets meer eiwit in de tarwe. Dat betaalt zich uit. Ik betaal daar liever 20 cent meer voor per 100 kilo dan dat ik goedkopere Duitse tarwe koop. Daar zit namelijk veel kaf, steentjes en andere rommel in.”
Dat sluit ook aan bij zijn bedrijfsfilosofie. „Kwaliteit is leidend. Onze eierkwaliteit moet altijd goed zijn zodat je interessant voor afnemers bent. Daar passen we onze voersamenstelling ook op aan.” Benieuwd naar zijn werkwijze en filosofie op voer? Bezoek dan de Pluimveeweb thema-avond Voeding woensdagavond 9 september in Barneveld.
Invloed voer op levensduur
De thema-avond Voeding begint om 19.30 uur met een presentatie van nutritionist Marien van den Brink van premixenleverancier Twilmij. „Voersamenstelling heeft een zeer grote invloed op de levensduur van leghennen. Om 500 eieren in 100 weken te rapen, moet alles kloppen. Een kleine aanpassing in het voer heeft vaak veel invloed”, stelt hij. Hij stipt tijdens zijn presentatie diverse aspecten aan die van belang zijn om hennen lang aan te kunnen houden en gaat uitgebreid in op de effecten van voerkwaliteit. Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de themacarrousel.
Avondprogramma:
19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie door pluimveenutritionist Marien van den Brink over de invloed van voerkwaliteit op de levensduur van leghennen
20.15 uur: Presentatie door leghennenhouder Alex Visch
21.00 uur: Themacarrousel
22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Voeding voor legpluimveehouders is woensdagavond 9 september bij Aeres MBO Barneveld, Barnseweg 3, 3771 RN in Barneveld. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.