Bulgarije moet wekelijks met salmonella besmet Pools kippenvlees vernietigen
Vervolgens werden de eerste zes maanden van dit jaar 25 meldingen geregistreerd voor salmonella in kippenvlees, en alleen van oorsprong uit Polen. Salmonella in Poolse kip komt in alle vormen op de Bulgaarse markt, zoals in bevroren kippenpoten, in mechanisch ontbeend vlees, in kippenlevers en in kipfilet.
Het meldingssysteem is sinds 2014 actief in Bulgarije en heeft tot doel om snel informatie tussen individuele EU-lidstaten te communiceren over de aanwezigheid van schadelijke ingrediënten in voedsel. Dit stelt de controleautoriteiten in staat snel te reageren en besmet voedsel van de markt te houden. In 2015 was er in Bulgarije één geval, in 2016 geen enkele, en in 2017 en 2018 opnieuw eentje.
Op de hoogte gebracht
Het hoofd van het Bulgaarse Voedsel Veiligheidsbureau Dr. Kremena Stoeva benadrukte dat de Poolse autoriteiten herhaaldelijk op de hoogte zijn gebracht van verscherpte Bulgaarse controles op de invoer van Poolse etenswaren. „Ze hebben ook zelf de controle in Polen over alle boeren en alle slachthuizen vergroot. Ze proberen dus ook het probleem op te lossen dat zich in hun land heeft voorgedaan", benadrukte Kremena Stoeva.
Wanneer er een melding vanuit ander EU-land komt, zijn de voedselautoriteiten verplicht om binnen 24 uur een inspectie uit te voeren en om aangetast voedsel uit de verkoop te houden.
Tekst: Iede de Vries
Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief