Door monitoring eerder afwijkingen signaleren
„Monitoring omvat meer dan het registreren van technische informatie en het observeren van je kuikens tijdens de dagelijkse ronde door de stal. Eén signaal, zoals bijvoorbeeld een koppelgeluid, wijst in de meeste gevallen niet meteen op de oorzaak van een gezondheidsprobleem. Er zijn meerdere signalen nodig om de juiste diagnose te kunnen stellen”, zegt Kristof van Mullem, dierenarts MSD Animal Health.
Coach
Als vleeskuikenhouder heb je een vergelijkbare rol als een coach. Je coacht je koppel kuikens om een topprestatie te leveren, je gaat immers voor een maximaal rendement. Een maximaal rendement kan echter niet bereikt worden zonder een topconditie ofwel een goede koppelgezondheid.
„Maar hoe kun je ronde op ronde een goede koppelgezondheid behouden? Ieder koppel verschilt en reageert daardoor net iets anders op een kleine verstoring in de stal. Door als vleeskuikenhouder monitoring en evaluatie een centraal onderdeel te maken van je bedrijfsplan, kun je sneller reageren op verstoringen, je management verbeteren of hetzelfde probleem voorkomen tijdens de volgende ronde”, zegt Van Mullem.
De kuikens kunnen je veel vertellen: verminderde voer- en of wateropname, natte mest en afwijkend geluid herken je. Ingewikkelder is het om de juiste conclusie te trekken. Gezondheidsproblemen worden niet alleen door virussen of bacteriën veroorzaakt maar ook afwijkend stalklimaat en de samenstelling- of voerovergangen zijn van invloed op de gezondheid van vleeskuikens.
Actief monitoren
Als vleeskuikenhouder kun je actief monitoren met de vragen: wat zie ik, heb ik dat vaker gezien en wat is er aan diagnostiek uitgevoerd? Laboratoriumonderzoek is een goede tool om inzicht te krijgen in de oorzaak van het gezondheidsprobleem of om een vaccinatie te evalueren. Denk hierbij aan sectie, bloedonderzoek, PCR onderzoek, mestonderzoek en klimaatonderzoek.
Van Mullem adviseert om met je dierenarts te overleggen hoe jouw bedrijf het beste gemonitord kan worden en regelmatig de bevindingen te bespreken. Aan de hand van de uitslagen van het onderzoek, stalbeeld en de technische gegevens krijg je inzicht in de status van je koppel.
Vries monstermaterialen in zodat je deze op latere tijdstippen als er problemen optreden, nog kunt gebruiken als referentiemateriaal. Vries mestmonsters voor het bepalen van oöcystentelling voor coccidiose niet in, dat werkt juist averechts. Door een gerichte analyse van de monstermaterialen krijg je zinvolle informatie die je in volgende ronden kunt gebruiken.
Tips voor een optimale koppelgezondheid:
- Monitor op juiste moment met de juiste tools, afhankelijk van het doel van de monitoring.
- Vraag je dierenarts om ziektebeelden d.m.v. sectie en aanvullende onderzoek te bevestigen of uit te sluiten.
- Evalueer aan het einde van de ronde het verloop van de ronde aan de hand van alle verzamelde/ vastgelegde gegevens zoals uitval, voer- wateropname, groei, ziekte en uitslagen van diagnostiek.
- Onderneem actie en stel bedrijfsplannen bij als het nodig is.
„Evalueer de ronde op basis van goede monitoring en onderneem pas actie na het stellen van een correcte diagnose. Dit kan arbeid en kosten besparen”, zegt Van Mullem.
Lees het uitgebreide artikel op het nieuwe vleeskuikenplatform met tips & tricks. Bekijk hier het platform.
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: AgriContent