LTO/NOP: 'Administratieve rompslomp leidt tot waarschuwingen NVWA'
„We hebben onlangs een overleg gehad met onze minister over het aanleveren van de dagelijkse mortaliteit, die per 1 januari 2021 aan RVO gemeld moet worden. Je mag vijf minuten je zegje doen op het ministerie, maar vervolgens legt het ministerie middels een brief haar dictaat op. Op deze manier heeft overleg met de sector wat de minister pretendeert geen enkele zin. Agrarisch Nederland voelt dat aan en dat veroorzaakt mede de onrust die zich het laatste half jaar voordoet.”
Veehouderij onder vergrootglas
„De veehouderij ligt onder een vergrootglas. We moeten als vleeskuikensector niet doen of er niks aan de hand is, maar er is een groot verschil tussen fysieke overtredingen die het dierenwelzijn aantasten en administratieve overtredingen”, duidt Verhoijsen.
„Dat een vleeskuikenhouder aan en afvoer van vleeskuikens binnen vijf werkdagen moet melden, voegt niet veel toe omdat de NVWA in de slachthuizen ook al de VKI formulieren ziet waar de globale aantallen op staan en daarmee dus weet of op een bedrijf wel of geen vleeskuikens zitten. Dat zou in eerste instantie al voldoende moeten zijn.” Verhoijsen heeft de wens om de aan- en afvoer binnen 30 dagen te melden.
20 lux is te veel
„De eis dat de lichtsterkte bij vleeskuikens minimaal 20 lux moet zijn is ook al jaren een punt van discussie. Een kip is van oorsprong een bosdier die liever in de schaduw zit dan in de felle zon. Een lichtsterkte van 20 lux is dan ook te veel voor vleeskuikens. Op dat punt hebben we als LTO/NOP een contradictie met de NVWA, die deze eis stelt.” Verhoijsen gaat zich hard maken om deze eis te schrappen.
„De NVWA schrijft dat voetzoollaesies een gevolg kunnen zijn van een slecht klimaat en lekkend drinkwater systeem. Een lekkend drinkwatersysteem moeten vleeskuikenhouders zo snel mogelijk repareren. Veel vleeskuikenhouders vervangen hun drinknippels echter regelmatig.”
Regels spreken elkaar tegen
Voerkwaliteit speelt echter ook een zeer grote rol bij voetzoollaesies, weet Verhoijsen. „Vleeskuikenhouders worden gemaand geen of zo min mogelijk antibiotica in te zetten. Bij verteringsproblemen wachten veel vleeskuikenhouders dan ook met het inzetten van antibiotica. Het gevolg is dat de strooiselkwaliteit verslechterd. Dit kan leiden tot voetzoollaesies. In dit geval leiden de strenge antibiotica eisen tot hogere voetzoollaesies. De regels spreken elkaar tegen. Daar moeten we een balans in vinden en dat valt niet mee.”
„Als LTO/NOP-voorman sta ik ervoor dat veel vleeskuikenhouders hun bedrijf op een professionele manier voeren. De Nederlandse vleeskuikenhouderij is toonaangevend in de wereld en loopt voorop qua dierenwelzijn en diergezondheid. De afgelopen jaren zijn veel vleeskuikenhouders over gegaan op trager groeiende vleeskuikens. Dat komt ten goede aan het dierenwelzijn. Ook hebben veel vleeskuikenhouders hun drinksysteem de laatste jaren vervangen om de strooiselkwaliteit te verbeteren.”
‘Regeldruk van alle kanten hoger’
„De regeldruk wordt van alle kanten hoger, maar de meerkosten worden nauwelijks betaald. Dat kan natuurlijk niet. Zo kopen veel Nederlandse kipverwerkers goedkopere Braziliaanse of Poolse kip. In Brazilië is er stelselmatig gefraudeerd met salmonella en of antibiotica- uitslagen en salmonella vormt in de Poolse vleeskuikenhouderij ook een probleem. Daar zou de NVWA ook eens naar moeten kijken om vervolgens de import van die kip te verbieden. In plaats daarvan krijgen Nederlandse vleeskuikenhouders een boete omdat ze een salmonella uitslag een dag te laat hebben genomen en /of ingezonden. Dat staat in geen enkele verhouding, want fraude is een veel erger vergrijp.”
„Waar is de moraliteit en ethiek van vleesverwerkers die het goedkoopste vlees uit het buitenland halen en daarmee de kringlooplandbouw afvallen wat onze minister zo hoog in het vaandel heeft staan. Waar is het gevoel ons helpt ons in deze moeilijke periode van corona die de hele markt ontwricht”, vraagt Verhoijsen zich af. „Frisia sluit 1 oktober haar deuren en ook andere vleeskuikenslachterijen hebben het erg moeilijk als gevolg van corona.”
Tegengas geven
„Ondertussen praat minister Schouten over kringlooplandbouw, haar nieuwe visie op de landbouw. Maar in werkelijkheid importeren afnemers wat het goedkoopste is en niet aan de Nederlandse standaarden voldoet. Dat is oneerlijke concurrentie waar een eind aan moet komen. Enerzijds legt de Nederlandse politiek allerlei welzijnseisen die te begrijpen zijn, maar kostprijs verhogend zijn en anderzijds laat de politiek de wereldmarkt zijn werk doen. Met gewoon gezond boerenverstand zijn dat twee tegenstellingen die niet door een deur kunnen.”
Er zijn volgens Verhoijsen zoveel nieuwe regels bij gekomen dat vleeskuikenhouders hier eerst van doordrongen moeten raken. „We moeten als sector echter ook niet alles over ons heen laten komen. Ik ga de komende tijd meer tegengas geven.”
Overleg met NVWA
„De totale veehouderij heeft het gevoel dat er een hetze tegen ze gevoerd wordt door de NGO’s en de politiek die daarbij aansluit. Als je een hond met een stok wilt slaan, kun je er altijd één vinden”, stelt Verhoijsen.
Normaliter bespreken LTO/NOP en NVP het rapport met de NVWA maar door de corona is dat dit jaar niet gebeurd. „De NVWA moet zich hard maken richting de politiek. Vleeskuikenhouders hebben te maken met almaar toenemende wet- en regelgeving en tal van andere uitdagingen. Uitdagingen zouden ervoor moeten zorgen dat de sector op een hoger plan komt, maar als de vooruitzichten van deze uitdagingen zijn dat de sector geëlimineerd wordt, dan wordt de uitdaging en perspectief een stuk minder. Dat kan natuurlijk niet. Bij invoeren van extra regelgeving hoort ook dat je import van kip die niet aan die standaarden voldoet, verbied”, stelt Verhoijsen.