Voerverhittingslijn moet salmonellabacterie doden
Vanaf de standaard voerlijn verzamelt Agrifirm het meel in een aparte meelbunker. Hier komt alleen maar meel in dat over de verhittingslijn gaat. Vanuit de bunker gaat het meel naar een conditioner. Het stoom verhit het voer naar de ingestelde temperatuur. Eventuele bacteriën zoals Salmonella’s en entero’s overleven dit niet. Het systeem is zo gebouwd dat het voer pas door mag voor verdere verwerking als de temperatuur ook daadwerkelijk bereikt is.
Getest in praktijk
De verhittingslijn is een bewuste keuze. „We hebben de afgelopen maanden de verhittingslijn uitgebreid getest in de praktijk. De praktijkbedrijven zijn enthousiast, de dieren zijn gezond, hebben prima mest en verteren het voer zoals we willen”, legt Jeroen van Driel, directeur Legpluimvee van Agrifirm uit. „We zijn er van overtuigd dat het voer van onze verhittingslijn hiermee voldoet aan de hoge eisen die vleeskuikenouderdieren, grootouderdieren en leghennen voor vaccineieren wensen”, vult Symen van der Velde, directeur Vleespluimvee, aan.