Wageningen Universiteit onderzoekt duurzaam diervoer
‘Pelleting in the circular agriculture’ onderzoekt hoe meer bijproducten van de landbouw kunnen worden opgenomen in gepelleteerd (gemengd) diervoer. Voorbeelden zijn bijproducten die vrijkomen bij de productie van voedsel of biobrandstoffen.
Ook bijproducten van afgedankte voedingsmiddelen zijn een daarbij een optie. Al deze producten hebben andere fysieke- en chemische eigenschappen dan complete granen.
Uitdagingen
Menno Thomas van Zetadec, co-coördinator van het project, legt uit wat de ze met het onderzoek willen bereiken: „Het belangrijkste probleem bij het vervangen van granen door bijproducten in diervoeders is dat dergelijke aanpassingen de pellets verzwakken en broos maken. Dit leidt tot verliezen in de hele keten, van productie en transport tot opslag, en zelfs tot mindere voeding tijdens het voeren van varkens en kippen. De uitdaging is dan om nieuwe manieren te vinden om deze bijproducten in diervoeding op te nemen.”
Geen granen gebruiken
Het project moet op microscopisch niveau inzicht geven in de fysische- en chemische eigenschappen van diervoeder. Hiervoor gebruiken de onderzoekers een mix van 3D-beeldvorming en mechanische metingen.
Volgens Joshua Dijksman, universitair docent Physical Chemistry and Soft Matter aan Wageningen University & Research (WUR) moeten alle productiestadia grondig worden bestudeerd. „Bij de productie van diervoer worden basisingrediënten gemengd, waarna vocht en warmte worden toegevoegd. Het mengsel wordt vervolgens tot pellets geperst. We zullen bekijken hoe we het proces voor het verwerken van bijproducten in diervoeder kunnen optimaliseren. Het doel is om te ontdekken hoe we hoogwaardige diervoerpellets van de toekomst maken, zonder granen te hoeven gebruiken.”
Verspreiding resultaten
De onderzoeksresultaten worden verspreid via workshops. „Op deze manier denken we dat we voederfabrikanten nieuwe kennis en tools kunnen bieden waarmee ze hun voeders beter geschikt kunnen maken voor de circulaire landbouw”, aldus projectcoordinator Guido Bosch van Animal Nutrition Group van WUR.