Verantwoord medicijngebruik is een must
Dat zegt Fiona van Kaam, dierenarts bij Poultry Vets. „Wij staan als dierenartspraktijk voor verantwoord medicijngebruik. Alleen als het echt nodig is”, zegt de jonge dierenarts.
Meerwaarde dierenarts
Volgens Fiona van Kaam is de dierenarts in toenemende mate een sparringpartner voor de optimalisatie op het pluimveebedrijf. „Dagelijks zien wij veel verschillende koppels en bedrijven. Als pluimveehouder zie je deze niet, waardoor de kans op bedrijfsblindheid toeneemt. Klachten van een koppel worden soms te laat opgemerkt en zijn dan langere tijd sluimerend aanwezig”, zegt Fiona van Kaam. Om te komen tot verantwoord medicijngebruik is samenwerking tussen dierenarts, voerleverancier en pluimveehouder super belangrijk.
Bedrijfsplan
Betrokkenheid bij de opfok is een pré voor de opstart en persistentie van een legkoppel. Van Kaam adviseert een goed bedrijfsplan op te stellen: „In een bedrijfsplan nemen wij de opfok al uitvoerig mee. Want als het daar niet lekker loopt, zullen de problemen alleen maar toenemen. Wij houden van een totaalaanpak waar communicatie tussen de pluimveehouder, de voeradviseur en de dierenarts een gouden driehoek vormt.”
Vroeger kwam de dierenarts alleen op de pluimveebedrijven wanneer er sprak was van een probleem. „Nu bezoeken we routinematig veel bedrijven. Het is opgenomen in het bedrijfsplan. Dat geeft rust en heeft voordelen voor het welzijn en de prestaties van het koppel wat weer resulteert in verantwoorder medicijngebruik. Preventie is de essentie”, zegt Fiona van Kaam.
Parasieten
Parasieten bestrijden is heel erg belangrijk voor leghennen. De besmetting gaat vaak zo langzaam dat je als pluimveehouder de problemen mist. Het oog van de dierenarts voegt daar ook wat toe. Fiona van Kaam heeft goede ervaringen met Exzolt: „We zien dat de bedrijven die wij begeleiden serieus aan de slag zijn gegaan met het beheersen van de vogelmijt maar ook met hygiëne en biosecurity. Bedrijven die het goed voor elkaar hebben, blijven duidelijk langer mijtenvrij.”
Voor wormen geldt hetzelfde. De dierenarts ziet dat er steeds kritischer gekeken wordt naar de inzet van diergeneesmiddelen. Ook bij wormbestrijdingsmiddelen. „Blind elke 5 weken ontwormen is niet meer van deze tijd. Meten is weten. Daarnaast kan mestonderzoek ook een ontwormingskuur uitsparen”, legt Fiona van Kaam uit. PoultryVets heeft een eigen laboratorium waar ze onder andere de wormdruk aan de hand van een EPG, eieren per gram mest, bepalen en ook verschillende soorten wormen kunnen onderscheiden. „Door gericht onderzoek kun je op maat ontwormen en beperk je resistentieontwikkeling. Ook dat draagt bij aan verantwoord gebruik”, besluit Fiona van Kaam.
Lees hier het uitgebreide artikel op de website van MSD Animal Health.
Tekst: AgriContent
Beeld: MSD Animal Health