NVB: investeren in lange termijn moeilijker voor boeren
Het document is opgesteld door de NVB-werkgroep agrarische zaken. Deze bestaat uit ABN AMRO, ING, Rabobank en Tridos. Stijgende kosten staan volgens de banken niet in gelijke verhouding met de opbrengsten. Daardoor staat het inkomen van de boer uit het bedrijf al jaren onder druk. De NVB stelt dat investeren in bijvoorbeeld duurzaamheid onmogelijk is door de veranderende wet-en regelgeving.
Gevolgen Covid-19
De NVB verwacht dat het tempo van de modernisering en verduurzaming binnen enkele sectoren wordt vertraagd. Dit door omzetverlies als gevolg van de Covid-19-crisis. Deze leidt volgens de banken tot lastenverzwaring en de verzwakking van de eigen vermogenspositie.
De sierteelt is hierdoor het zwaarst getroffen. Tegelijkertijd verloopt het herstel sneller dan verwacht en was het dal minder diep, aldus de NVB. De varkens-en melkveehouderijen hebben in mindere mate te make nmet druk op de omzet, hoewel prijsdalingen wel duidelijk voelbaar zijn.
Nieuwe regelgeving
De bank waarschuwt de sector ook voor de intrede van de Bazel-IV-richtlijnen. Deze zijn vanaf 2023 geldig. De regelgeving zorgt voor druk op de financierbaarheid bij banken. Ze zullen aangestuurd worden om agrarische ondernemers meer te financieren op basis van rentabiliteit en liquiditeit. Dit in plaats van op de waarde van grond, gebouwen en installaties.
Extra kosten vs. eerlijke vergoeding
De werkgroep is van mening dat het de rol van de banken is om ondernemers in de land- en tuinbouw te financieren en de overgang naar duurzame landbouw te faciliteren. De extra kosten die daarbij gepaard gaan komen volgens de banken niet altijd tot uiting in een eerlijke vergoeding voor de voedselketen. De prijs is, met uitzondering van kleine biologische landbouwconcepten, nog steeds een dominante factor, aldus de NVB.
De werkgroep pleit voor toekomstige duurzame verdienmodellen. De banken roepen de overheid om eerlijke prijzen, ondernemerschap, kennisontwikkeling en een gelijk internationaal speelveld te stimuleren.