Duitsland richt noodplan op voor als pluimveeslachterijen sluiten
Het idee voor het noodplan kwam van de Duitse belangenbehartiger Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG). De deelstaten, de Duitse deelraad, het stadsbestuur, de federatie van steden en gemeenten en de brancheverenigingen moeten volgens ZDG worden betrokken bij het maken van de plannen. Ook gekwalificeerde virologen en milieuhygiënisten moeten deelnemen volgens de belangenorganisatie. Dat meldt DGS - Magazin für Geflügelwirtschaft.
Het noodplan moet bindende basisregels bevatten en op te roepen informatie. Het kan dan door de lokale autoriteiten worden gebruikt. „Volledige sluiting van slachterijen en verwerkingsfabrieken kan tot enorme problemen leiden op het gebied van voedselzekerheid en dierenwelzijn", waarschuwt ZDG-president Friedrich-Otto Ripke.
Reservecapaciteit
Het plan voor de autoriteiten moet worden opgesteld aan de hand van bijgewerkte gegevens. Deze moeten in een database worden opgeslagen. Belangrijke aspecten daarbij zijn de prestaties van de Duitse slachterijen, de locaties, de vervaardigde producten en de reservecapaciteiten van de slacht- en verwerkingsbedrijven. Op deze manier kan worden afgewogen welke slachthoeveelheden door andere slachterijen kunnen worden overgenomen.
Rekening houden met gezondheid
Naast de technische eisen vindt ZDG dat ook rekening moet worden gehouden met de situatie van de medewerkers in de slachterijen. Zo moeten aspecten zoals het instellen van werkquarantaine bij een besmetting en informatie over het testen op Covid-19 (corona) worden meegenomen in het noodplan.
Ripke benadrukt dat het noodplan kansen biedt voor alle betrokkenen, en dat het noodplan in combinatie met de database beslissingen kan versnellen.