Opstart leghennen in de zomer
Opfokhennen
De start van een koppel hennen begint bij de opfok. Het is in de zomer nog belangrijker dat de hennen boven het normgewicht opgezet worden. Zo hebben de hennen bij de start wat extra reserves. De hennen moeten niet te ver ontwikkeld zijn. Het is belangrijk dat ze volgens de norm gaan leggen en dat voorkomen wordt dat de eerste eieren bij het lossen gevonden worden. Laat de hennen bij voorkeur op 17 weken komen, zodat opfokhennen sneller het voordeel hebben van een lagere bezetting per m2.
Voeren naar behoefte
Het is belangrijk dat het voer in de legstal goed aansluit op het voer dat tijdens de opfok gevoerd werd. Voer naar de behoefte van de leghen. Dit stimuleert de voeropname en voorkomt een dip in de vertering. Aan de hand van de conditie en de ontwikkeling van de leghen kan uw specialist een goed passend voeradvies maken.
Aantal voerbeurten
Overvoer de kippen niet, maar stimuleer de opnamecapaciteit. Dit bereikt u door het aantal voerbeurten te bepalen op basis van de hoeveelheid die per beurt maximaal gevoerd kan worden. Zorg ervoor dat de voerbak minimaal één keer per dag leeg komt. Blijft de voeropname tijdens de leg toch achter door het warme weer? Kies dan voor een geconcentreerder voer. Hiermee voorkomt u dat de hennen een tekort krijgen en niet maximaal kunnen presteren.
Structuur in voer
Let er tijdens een warme periode extra op dat de kippen niet gaan selecteren. Het voer mag niet te veel fijne delen (pof) bevatten, dit remt de voeropname. Met Structomix van AR (AgruniekRijnvallei) kunt u dit voorkomen. Structomix is een zeer uniform meelvoer waarbij het aandeel te grove en te fijne delen minimaal is.
Water uit lekbakje
Kippen met een hele snavel drinken anders. Hierdoor drinkt een deel van de kippen te weinig, zo blijkt uit onderzoek van AR. Een deel van de leghennen drinkt zelfs niet uit de nippel maar alleen uit het lekbakje. Bij warm weer is het nog belangrijker dat de leghennen voldoende water binnenkrijgen. Zonder water is er geen voeropname. De nippels moeten het de leghen gemakkelijk maken om te drinken. Daarnaast moeten deze nippels voorzien zijn van een lekbakje. Wilt u zekerheid dat de hennen voldoende water binnenkrijgen? Dan is het verstandig om drinkcupjes te plaatsen. Zet bij de opstart ook het water op het eerste niveau aan, zodat hennen de eerste dagen voldoende kunnen drinken.
Klimaat en ventilatie
Tijdens warme dagen moet er maximaal geventileerd kunnen worden. Hiervoor moeten alle inlaatventielen en afzuigventilatoren schoon zijn. Bij stallen met uitloop is het belangrijk dat er geen dode hoeken in de stal zijn waar de lucht niet voldoende ververst wordt.
Advies
AR heeft naast verstand van voer maken ook verstand van kippen houden. De pluimveespecialisten beschikken over de kennis en tools om alle aspecten van uw bedrijf te analyseren en een gedegen advies te geven. Hieronder valt ook het optimaliseren van het klimaat in de stal. De specialist kijkt met u mee wat er goed gaat en wat er verbeterd kan worden. Dit hoeft niet alleen over het klimaat of het voer te gaan. Er kan ook gekeken worden naar het lichtmanagement, het drinkwater en er kan ook een structuurcheck van het voer uitgevoerd worden.
Meer info
Wilt u meer weten over het voer en advies van AR? Laat dan uw contactgegevens achter via het contactformulier. U kunt ook direct contact opnemen met verkoopleider Henno van den Bruinhorst.