Pluimveehouders hebben iets meer vertrouwen in toekomst
Het vertrouwen van boeren en tuinders in hun onderneming is in het tweede kwartaal van 2020 enigszins hersteld. De Agrovertrouwensindex steeg met ruim 8 punten en kwam uit op +4 punten. Alle gepresenteerde sectoren lieten enig herstel van vertrouwen zien, behalve in de varkenshouderij waar het vertrouwen sterk afnam.
Ten opzichte van andere sectoren was de stijging in de pluimveesector met 5 punten wel beperkt. Dat index is een initiatief van LTO-Nederland, Flynth adviseurs en accountants, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen Economic Research.
Negatiever over verleden
Het afgelopen jaar waren er meer pluimveehouders negatief dan positief. Het indexcijfer daalde de afgelopen 12 maanden van -9 naar -21. De oorzaak is mogelijk dat de productie en opbrengstprijs negatiever werd beoordeeld. De omzet en winst vielen ook langer uit.
Opbrengstprijzen toenemen
Op de korte termijn is de pluimveehouder positiever dan een kwartaal eerder. Met name over de over de economische positie van het bedrijf zijn ondernemers positief. De index steeg ruim 9 punten.
De oorzaak van de stijging is volgens de index een sterk ander inzicht in de productie. De pluimveehouder is positief is over de omzet en winst. Men verwacht dat de kosten lager zullen uitvallen en de opbrengstprijzen zullen toenemen.
Bijna positiefste ondernemers
De deelnemers van de enquête zijn ook positief over de economische situatie voor de middellange termijn. De index steeg in het eerste kwartaal met 9 punten naar ruim 10 punten. Op de glastuinbouw na zijn ze de positiefste ondernemers op de middellange termijn.
Stemmingsindex al tijd stabiel
De huidige situatie op het bedrijf, uitgedrukt in de stemmingsindex, bleef nagenoeg onveranderd (-1 punten). De stemmingsindex ligt nu op bijna 20 punten en is na de opengrondstuinbouw de sector met de hoogste stemming. Deze index is al sinds het derde kwartaal 2018 redelijk stabiel.
Totstandkoming resultaten
De enquête is verstuurd op 1 juli en het panel kon tot 19 juli zijn mening geven. Er hebben 548 bedrijven uit verschillende sectoren deelgenomen. In de enquête wordt niet gevraagd naar het motief van de gegeven antwoorden. Deze wordt beïnvloed door een aantal factoren, zoals de coronacrisis, weersomstandigheden, handelsbarrières, beleid of de eigen bedrijfssituatie.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Agrimatie Wageningen Economic Research