Kentucky Fried Chicken rapporteert over voortgang in dierenwelzijn
KFC kijkt met het oog op het dierenwelzijn niet alleen naar de vleeskuikenbedrijven, maar ook naar voerleveranciers, broederijen, fokbedrijven, slachterijen en naar de manier waarop de dieren bij het afvoeren naar de slachterij worden gevangen. Deze worden elke 15 maanden gecontroleerd. Het bedrijf heeft in West-Europa 41 toeleveranciers. Daarvan werden er 20 gecontroleerd in 2019.
De bezettingsgraad op de bedrijven mag niet hoger zijn dan 38 kilo per vierkante meter en er mag geen profylactisch gebruik van antibiotica zijn op de bedrijven. De eis ten aanzien van de bezettingsgraad werd door bijna 95 procent van de bedrijven nageleefd. Het antibioticumgebruik bedroeg 20 milligram per kilo en was hoger dan in 2017 en 2018. De gemiddelde sterfte bedroeg 3,98 procent en was lager dan in de voorgaande jaren.
In 2019 werd 53,6 procent van de vlees kuikens gehouden in een stal met daglicht en 63 procent had de beschikking over afleidingsmateriaal in de stal. Het aandeel kuikens van rassen met een hoger welzijn lag op 2,1 procent. Van het totale aantal vleeskuikens dat werd verwerkt werd 0,6 procent gehouden in een stal waarbij de bezetting beneden de 30 kilo per m2 lag. Meer informatie is te vinden in het Jaarlijks voortgangsverslag over kippenwelzijn van Kentucky Fried Chicken. Vorig jaar maakte KFC bekend uiterlijk in het jaar 2026 over te willen naar een trager groeiend ras.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Wikipedia
Bron: Kentucky Fried Chicken